Vinurile Vrancei pier încet, dar sigur

0
597

Bazinul viticol din Vrancea însumează undeva la 25.000 de hectare de viță-de-vie, plantații înființate înainte de 1990, o parte fiind în continuare podgorii îmbătrânite. Însă prin proiecte europene aici s-au înlocuit suprafețe considerabile în cadrul programelor de reconversie. Fără acești bani ai UE cei care lucrează în domeniul viticol recunosc că nu ar fi reușit să susțină prin forțe proprii înnoirea plantațiilor, mai ales că viţa-de-vie este o investiţie costisitoare şi pe termen lung. Totuși, din acest proces au fost excluși specialiștii județeni, care au fost dați la o parte.

Firmele străine au încasat bani frumoși, în defavoarea Staţiunii de Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Odobeşti, care ar fi trebuit să fie implicată în acest proces, rolul staţiunii fiind chiar acela de a produce viţă-de-vie adaptată condiţiilor din Vrancea. Interesul marilor procesatori pentru reconversie a fost unul crescut. În numai cinci ani, numărul celor care au cerut fonduri europene a crescut de la 5 la 150, potrivit datelor de la Direcția de Agricultură și Dezvoltare Rurală Vrancea.

Altădată o pepinieră pentru toate podgoriile din țară, stațiunea de la Odobești nu a mai produs viță pentru plantat de ani de zile, iar viitorul ei este incert. Conducerea stațiunii a precizat că declinul stațiunii a început înainte de 2007, când s-a considerat că vița-de-vie produsă aici era neconformă. Același verdict a fost dat pentru toate stațiunile similare din țară. Specialiștii vrânceni au precizat că producerea unor noi coarde care să corespundă normelor ar putea dura și până la 15 ani. „S-a făcut o greşeală, pentru că s-a desfiinţat o activitate şi s-a înfiinţat o alta fără a exista o perioadă de graţie”, este de părere Ghica Mihu, directorul Stațiunii Odobeşti.

Un material complet despre acest subiect puteți citi AICI.