VIDEO Cum puteți proteja copiii în fața riscului de a înghiți bateriile mici de la jucării

0
181

Știți câte obiecte din casă au baterii de tip pastilă? Dacă verificați, veți fi surprins. De forma unei pilule sau a unei monede mici, ele sunt folosite în telecomenzi, jocuri, jucării, termometre, felicitări muzicale etc. La unele dintre aceste dispozitive, compartimentul în care se află bateriile poate fi deschis cu ușurință, ceea ce poate fi riscant pentru copii. Pericolele sunt reale! Sănătatea și chiar viața copiilor ar putea fi în joc. O baterie înghițită poate provoca leziuni grave organelor interne, care pot fi fatale în doar câteva ore. Iată câteva sfaturi de prevenire a rănirilor provocate de bateriile de tip pastilă. Puteți salva viața unui copil!

Care sunt riscurile? Atunci când este înghițită, bateria de tip pastilă intră în contact cu saliva. Reacția chimică rezultată poate provoca arsuri interne și duce la leziuni grave, ba chiar la deces. Cele mai periculoase în acest sens sunt bateriile de tip pastilă cu litiu-ion.

Care sunt simptomele? De obicei, simptomele nu apar imediat după înghițirea bateriei. Când apar, poate fi vorba despre senzația de sufocare, durere în piept, tuse, respirație zgomotoasă, sângerări nazale sau intestinale, febră. Dacă suspectați că un copil a înghițit o baterie de tip pastilă, duceți-l imediat la Urgențe.

Cum se pot evita astfel de situații? Țineți bateriile de tip pastilă și dispozitivele sensibile departe de copii. Asigurați-vă că cei mici nu au acces la bateriile rămase în pachetele desfăcute. Asigurați-vă că produsele care au astfel de baterii nu pot fi desfăcute ușor. Aruncați imediat unde trebuie bateriile de tip pastilă descărcate. Bateriile descărcate pot fi în continuare periculoase.

Ce se poate face dacă un copil a înghițit sau pare să fi înghițit o baterie? Duceți-l imediat la spital, la Urgențe. Nu îi permiteți să bea sau să mănânce! Nu îi provocați vomă! Luați aparatul din care provenea bateria sau ambalajul original al produsului la dumneavoastră, pentru a ajuta medicul să identifice tipul de baterie și eventualele reacții chimice pe care le poate provoca. (comunicat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor)