USR Focșani încearcă încă o dată: a depus un nou proiect de bugetare participativă pentru investițiile din acest an

0
507

USR Focșani a depus, la Registratura Primăriei Municipiului Focșani, proiectul de buget participativ pentru anul 2020. Proiectul poartă titulatura ”Focșani, nu sta deoparte!” și vizează aspecte ce țin de buna gospodărire a resurselor financiare locale și de implicarea cetățenilor în administrarea orașului. Este pentru al treilea an consecutiv când USR depune un astfel de proiect, care a fost, însă, refuzat până acum de primarul Cristi Misăilă. Bugetul Participativ este un instrument de management deschis, inclusiv și transparent, care permite participarea reală a cetățenilor la guvernarea orașului. Focșăneni ar putea, astfel, să decidă în mod direct cum se va cheltui un procent clar definit în acest sens din bugetul de investiții al municipalităţii. Potrivit președintelui USR Focșani, Liviu Macovei, obiectivele bugetului participativ sunt:
”- dezvoltarea unui cadru organizațional eficient de dialog între administraţia publică locală, cetățeni, asociaţii, fundaţii și societăți comerciale pentru găsirea soluțiilor optime pentru problemele orașului;
– creșterea implicării cetățenilor în viața comunității: procesul încurajează cetățenii
să identifice preocupările personale cu binele comun, să înțeleagă complexitatea
problemelor comunității și să furnizeze soluții, să-și dezvolte abilitățile civice;
– adaptarea politicilor publice la nevoile cetățenilor cu scopul de creștere a nivelului calității vieții în oraș și de stimulare a acestei creșteri;
– creșterea transparenței activității administrației publice locale, modernizarea administrației, responsabilizarea aleșilor locali, eficientizarea cheltuirii banului public, implementarea guvernării deschise.
– stimularea democrației participative și dezvoltarea leadership-ului în comunitate;
– creșterea încrederii și a dialogului dintre administrația publică locală și populație.”

Pentru astfel de proiecte ale cetățenilor, ar urma să se aloce maximum 5% din bugetul de investiții al municipiului Focșani. Domeniile pentru care focșănenii ar putea să vină cu proiecte proprii sunt diverse: infrastructura stradală: alei, trotuare, scuaruri, parcări și zone pietonale; amenajare spații verzi și locuri de joacă; amenajare spații publice (mobilier urban, iluminat public etc.); infrastructură și activități educaționale; infrastructură și activități culturale; infrastructură și activități sociale; infrastructură și activități în domeniul sănătății; activități sportive; protecția mediului; oraşul digital (Smart City). Bugetarea participativă se aplică, de câțiva ani, cu succes, în Cluj Napoca, București, Oradea, Timișoara, Iaşi, Sibiu, Tulcea.