Ultimele zile de negocieri politice. Vor reuși forțele non-PSD să se înțeleagă, până la urmă, la Focșani?

0
443
În câteva zile, partidele trebuie să-și anunțe candidații pentru posturile de primar și de președinte de consiliu județean. În mare parte, se cam cunosc numele candidaților. Rămân, însă, în discuție alianțele și candidaturile comune în diverse zone, mai ales acolo unde domină PSD. O informație apărută în această dimineață, dar neconfirmată, ferm, de vreun lider politic, dădea ca sigur compromisul politic la sectoarele Capitalei, între PNL, USR-PLUS și PMP. După susținerea candidatului comun Nicușor Dan pentru Primăria Generală, era firească o mutare politică similară și la sectoare.
În teritoriu, astfel de înțelegeri politice par că sunt mai greu de realizat. La Focșani, tot auzim că au loc întâlniri dese între forțele care ar dori îndepărtarea PSD din fruntea administrației focșănene și vrâncene. Dar, până acum, nimic concret. Par că se învârt în jurul cozii și nu reușesc să o prindă. Cei mai mulți vor mai mult decât pot duce. Fiecare se crede mai bun decât ceilalți, mai pintenat, mai îndreptățit, mai cunoscut, mai popular, mai degrabă adunător de voturi… Însă, chiar dacă ar fi toți așa cum se cred, un lucru e sigur: nu va câștiga niciunul singur împotriva PSD. Iar mult clamata dorință din rărunchi de a îndepărta PSD din administrația publică (luată, parcă, pe persoană fizică roșie în Vrancea, de atâția ani) va rămâne un slogan electoral, demagogic și fără substanță.
Bineînțeles că cele mai aprige discuții sunt în jurul numelor posibililor candidați. Și, de aici, divergențele: X nu-l vrea pe Y, Z nu-l agreează pe X, T l-a visat urât pe Y, X s-a certat cu T pe jucării, când erau mici ș.a.m.d. Dacă s-ar face niște cercetări sociologice serioase, realiste, fără ”îmbunătățiri”, s-ar putea realiza o bază clară pentru negocierile politice. Și, cu ceva intuiție, înțelepciune și realism, din partea tuturor, s-ar putea ajunge la formula cu cele mai mari șanse de câștig. Nu pot candida toți pentru același post. Trebuie aleși doi, care să adune cele mai multe voturi non-PSD, din Focșani și din județ. Și toți cei care participă la această alianță să tragă la aceeași căruță. Fără jocuri ascunse, pe la spate, cu interese, cumetrii, prietenii personale și altele asemenea. Altfel, opoziția va rata și momentul 2020, după alte momente favorabile ratate.
Pentru că tot vorbeam de nume și de posibile ”combinații” de candidați comuni din partea opoziției din Vrancea, un posibil tandem CJV-Focșani al forțelor non-PSD ar fi următorul: Ion Ștefan, candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea, și Liviu Macovei, candidat la funcția de primar al municipiului Focșani. Cum se vor alcătui, apoi, listele de candidați, la ce paritate (realistă și nu visată), cum vor acționa în perioada campaniei electorale și post-alegeri … sunt detalii care se pot stabili și rezolva. Ion Ștefan a apărut, constant, ca politician anti-PSD și anti-Oprișan și, prin urmare, ar putea coagula voturile non-PSD din județ. Și atacurile majoritate ale lui Oprișan, Misăilă, PSD&comp au fost la adresa lui Ion Ștefan. Liviu Macovei și-a creat un proiect electoral pentru Primăria Focșani încă de anul trecut, iar pozițiile sale publice și pe rețelele de socializare au făcut mereu referire la problemele din Focșani, completate cu propuneri și soluții proprii. Liviu Macovei ar putea aduna atât voturile forțelor care îl susțin deschis cât și din partea nehotărâților din Focșani.