Titlu de cetățean de onoare al orașului Panciu, post-mortem, acordat medicului Eugen Băleanu

0
1556

Vineri, 27 septembrie 2019, Consiliul Local Panciu a acordat, post mortem, Titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Panciu, doctorului Eugen Băleanu. Evenimentul, care a avut loc în cadrul Ședinței Solemne a Forului Local, deschide seria manifestărilor incluse în programul celei de-a XV-a ediții a Zilelor Orașului Panciu. Inițiativa acordării Titlului de Cetățean de Onoare al Orașului Panciu doctorului Eugen Băleanu, personalitate a vieții medicale vrâncene, fost chirurg și director al Spitalului Panciu, aparține primarului Iulian Nica. „Nu cred că există vreun păncean care să nu știe cine a fost Eugen Băleanu! Generații de pacienți din zona Văii Șușiței îi datorează nu doar sănătatea, ci însăși viața! A fost un om dedicat profesiei și Spitalului din Panciu, pe care l-a condus vreme de aproape trei decenii și care îi astăzi îi poartă numele! Pot spune, cu certitudine, că Eugen Băleanu a deschis un drum pe care pășim cu deplină încredere!  Prin întreaga sa activitate, Eugen Băleanu a transformat Spitalul Panciu într-o unitate medicală modernă și respectată! Astfel, el s-a implicat activ nu doar în actul medical, ci și în dezvoltarea comunității! A respectat valori și principii morale de la care nu s-a abătut niciodată!“, a declarat primarul Iulian Nica.

Șeful administrației locale a adăugat că Primăria Orașului Panciu, împreună cu actuala echipă managerială a Spitalului Orășenesc, duce mai departe munca începută cu ani în urmă de Eugen Băleanu. „Sunt sigur că, de acolo, din Ceruri, doctorul Eugen Băleanu este mândru de noi și de ceea ce am realizat în ultimii ani! Sunt convins că se bucură de faptul că Spitalul din Panciu redevine una dintre cele mai respectate unități sanitare din Vrancea și, îmi permit să spun, chiar din țară! Împreună cu actuala echipă managerială – reprezentată prin domnul Silviu Tacu și medicul Claudia Vasiliu – dar și împreună cu toți cei care lucrează la Spital, Primăria Orașului Panciu a reușit să concretizeze multe lucruri frumoase, investiții pe care puțini le credeau posibile: computer tomograf, instrumentar și aparatură medicală de ultimă generație, ambulatoriu modern, laborator de analize performant. Am înființat și vom înființa compartimente noi, după modelul celui de Gastroenterologie, inaugurat la sfârșitul anului trecut. Am investit și vom continua să investim în forța umană, astfel încât să avem cel mai bun corp medical. Cred că același lucru și l-ar fi dorit și domnul doctor Eugen Băleanu, dacă astăzi ar mai fi fost printre noi! El a știut întotdeauna să fie aproape de oameni, de cei aflați în suferință, ajutându-i să revină la o viață activă și normală! Acordarea Titlului de Cetățean de Onoare – Post Mortem – al Orașului Panciu doctorului Eugen Băleanu reprezintă dovada că nu l-am uitat și că va rămâne mereu în inimile noastre ca un om și un profesionist de excepție!“, a afirmat primarul Iulian Nica.

Edilul-șef i-a înmânat medicului Angela Băleanu, soția regretatului Eugen Băleanu, Placheta Omagială și Diploma de Cetățean de Onoare – Post Mortem – al Orașului Panciu. Aceasta a mulțumit primarului Iulian Nica pentru onoarea făcută soțului ei, la împlinirea a 20 de ani de la trecerea lui în neființă. „Înainte de a fi un medic de excepție, Eugen Băleanu a fost un om al cărui cuvânt a contat. A fost un cetățean al orașului Panciu, care s-a implicat în viața socială, fiind și consilier local. Eu, ca soție, ce pot să spun? A fost un soț de neînlocuit și un tată de excepție! A meritat să ajungem la momentul de astăzi, în orașul în care și-a trăit cea mai mare parte a vieții. Aici a muncit, aici a iubit, aici s-a realizat și a fost alături de cei care l-au îndrăgit! Pentru fiecare a avut un cuvânt frumos de spus și a avut o atitudine care i-a făcut cinste. Iar noi trebuie să ne amintim cu drag de el! Cred că acest titlu, de Cetățean de Onoare, este pe merit. Îi mulțumesc pentru acest lucru domnului primar!“, a spus Angela Băleanu.

Originar din Ținutul Tighinei – Basarabia, Eugen Băleanu s-a născut pe data de 20 octombrie 1933. El a absolvit Facultatea de Medicină din Iaşi, în anul 1958, fiind repartizat ca medic de dispensar în comuna Boloteşti. Ulterior, a profesat la Dispensarul Clipiceşti şi Tifeşti până în 1966, când a devenit medic secundar chirurg la Dispensarul Panciu. După absolvirea secundariatului, doctorul Eugen Băleanu a devenit şeful Secției Sanitare a Raionului Panciu, apoi, cu mici întreruperi, timp de 27 de ani, a ocupat funcția de  director al Spitalului Orăşenesc Panciu. Când a preluat conducerea Dispensarului din Panciu, acesta avea 20 de paturi, iar la pensionare, Spitalul avea de 10 ori mai multe secții, compartimente noi şi paturi. Tot sub conducerea lui Eugen Băleanu, au fost construite Dispensarele de la Răcoasa, Movilița, Fitioneşti şi Țifești. Eugen Băleanu s-a stins din viață pe 1 septembrie 1999. (Biroul de Presă al Primăriei Orașului Panciu)