marți, iulie 23, 2024
AcasăComuna meaGOLESTITinerii de la Centrul „Sfânta Maria” din Golești au fost în excursie...

Tinerii de la Centrul „Sfânta Maria” din Golești au fost în excursie în nordul Moldovei

Proiectul „A doua șansă la viață”, coordonat de către cadrele didactice din 3 licee, Colegiul Național „Al. I. Cuza” din Focșani, Colegiul Economic „Virgil Madgearu” și Colegiul Național „I.L.Caragiale”, ambele din București, își propune, în fiecare an școlar, să aducă bucurie în viața tinerilor de la Centrul „Sfânta Maria” din Golești. Sfârșitul verii și începutul toamnei s-au dovedit a fi perioadele cele mai potrivite pentru a organiza o excursie de neuitat pentru prietenii cu dizabilități de la Centru.

Pentru 3 nopți și 4 zile, însoțiți de reprezentanții Centrului „Sfânta Maria”, sprijiniți material de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, Protoieria nr. 2 Focșani, de către doamna Iulia Nuțu, dar și prin campania de fundraising a voluntarilor din proiect, beneficiarii de la Centru au plecat pe drumuri de munte. În prima zi, au simțit aerul de munte de la Gura Humorului, au făcut grătar la pensiune și s-au bucurat de apa încălzită, sărată sau dulce, de jacuzzi și de sauna de la complexul Mărțișorul din Cacica. A doua zi a excursiei a început promițător, vizitându-se Grădina zoologică de la Rădăuți și descoperindu-se apoi liniștea mănăstirilor Putna, Voroneț, Humor. Spre seară, în parcul Ariniș, călătorii noștri au fost fascinați de spectacolul apei oferit de către o fântână muzicală. A treia zi, drumul tinerilor de la Centru s-a îndreptat către Câmpulung, vizitând Muzeul Lemnului, apoi către localitatea Vama, unde se găsește Muzeul Oului, ce cuprinde o colecție unică de ouă încondeiate. Nu în ultimul rând, pentru prima oară în viața lor, s-au simțit pierduți printre nori, căci acest sentiment l-au avut parcurgând Transrarăul și ajungând până la Pietrele Doamnei. Pentru aceste suflete mai puțin dăruite de către destin, minivacanțele sunt ca o hrană afectivă ce le dă putere să meargă mai departe, să spere și să viseze. În a patra zi, cea a întoarcerii, tinerii au ținut să mulțumească gazdelor de la Gura Humorului, să-și ia „la revedere” de la natură, plimbându-se prin complexul Ariniș, și și-au propus să cânte tot drumul, căci se simțeau fericiți.

Profesoarele Raluca Andreea Săndulescu, Loredana Amelia Diac, Alis Lupu, Voicuța Voicu, Elena Vișinescu, Daniela Sîrghie, Alina Maiereanu, Ana-Maria Boicu, Silviu Roșca Iulian, Badiu Niculina, Monica Gaidargi, Ramona Necula de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza” din Focșani, Roxana Carmen Ionescu, Mihaela Daniela Cîrstea, Mariana Șchiaua, Valentina Rădescu, Andreea Matei, Florina Voicu, Dana Iliescu, Cristina Lemnaru de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Andreia Mihaela Beatrice Bodea, Teodora Bentz și Simona Șerban de la Colegiul Național „I.L. Caragiale” din București și elevii voluntari au reușit să încheie cu succes activitățile propuse în proiectul „A doua șansă la viață”, în anul școlar 2022-2023, dar și-au promis ca, în anul școlar 2023-2024, să fie din nou aproape de acești tineri care au nevoie de încurajare, susținere și speranță. Acest exemplu de proiect umanitar ar trebui multiplicat și în alte instituții ale învățământului preuniversitar, fiindcă reprezintă o lecție de implicare socială și indică o modalitate de a rezolva probleme sensibile ale societății românești contemporane. (prof. dr. Teodora Bentz)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu