Slujbele religioase se vor oficia în biserică, cu respectarea regulilor de protecție sanitară

0
214

Recomandări de aplicare practică a măsurilor dispuse prin Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii nr. 1103/17.06.2020 şi Ministerul Afacerilor Interne nr. 95/17.06.2020, avizat de Secretariatul de Stat pentru Culte, pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcaşurile de cult, distanţa minimă de siguranţă şi măsuri sanitare specifice pentru desfăşurarea activităţilor religioase:

I. Reguli generale privind desfăşurarea activităţilor religioase Reguli privind accesul în lăcaşul de cult şi distanţa minimă de siguranţă
1. Activităţile religioase se desfăşoară în mod liber, în conformitate cu principiile statutare şi doctrinare proprii fiecărei comunităţi religioase, cu respectarea indicaţiilor sanitare universal valabile pentru limitarea răspândirii infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.
2. Activităţile religioase pot avea loc în interiorul, în exteriorul lăcaşului de cult sau simultan, cu respectarea distanţei minime de siguranţă de 2 metri în interiorul lăcaşului de cult şi 1,5 metri în exteriorul lăcaşului de cult.
3. Persoanele care participă la activităţile religioase trebuie să-şi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool.
4. Atât în interiorul cât şi în exteriorul lăcaşurilor de cult şi în locaţiile unde se organizează activităţi religioase este obligatorie purtarea măştii, astfel încât să acopere gura şi nasul.
5. Copiii minori pot sta lângă părinţi în locuri special amenajate în interiorul sau exteriorul lăcaşului de cult, cu respectarea distanţei minime de siguranţă faţă de ceilalţi participanţi.
6. Pentru personalul de cult (clerical şi neclerical) nu este obligatorie purtarea măştii de protecţie în timpul oficierii slujbelor religioase,
7. Personalul de cult (clerical sau neclerical), direct sau prin împuterniciţi, se va îngriji de respectarea de către participanţi a distanţei minime de siguranţă, a purtării corespunzătoare a măştii la slujbele religioase cu caracter comun (public).
8. Personalul de cult (clerical şi neclerical), direct sau prin împuterniciti, se va îngriji de dezinfectarea periodică a obiectelor sau suprafeţelor frecvent atinse în timpul activităţilor religioase (mânerele uşilor, balustrade, scaune etc.).
9. Comunităţile religioase (culte, asociaţii religioase sau asociaţii şi fundaţii care au şi obiective religioase), în conformitate cu prevederile statutare şi doctrinare, îşi stabilesc propriile norme de acomodare a vieţii religioase la cadrul general de măsuri pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

II. Reguli privind accesul în lăcaşul de cult şi distanţa minimă de siguranţă.
1. Lăcaşurile de cult vor rămâne deschise pentru rugăciunea individuală, pentru slujbele cu caracter individual (privat) şi pentru slujbele care au caracter public, conform programului stabilit de către comunităţile religioase (culte, asociaţii religioase sau asociaţii şi fundaţii care au şi obiective religioase).
2. Se va permite accesul credincioşilor care nu prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
3. Accesul credincioşilor în lăcaşul de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe cu caracter individual (privat) se va face limitat, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 m între persoane.
4. La intrarea în lăcaşul de cult sau în locaţiile unde se organizează slujbe cu caracter individual (privat), persoanele trebuie să-şi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool.
5. Se vor plasa, la loc vizibil, anunţuri scrise conţinând lista regulilor privind distanţa minimă de siguranţă şi cele de acces în lăcaşurile de cult şi în locaţiile unde se organizează slujbe cu caracter privat.
6. Personalul de cult (clerical sau neclerical), direct sau prin împuterniciţi, se va îngriji de asigurarea respectării distanţei minime de siguranţă şi a purtării corespunzătoare a măştii în interiorul şi exteriorul lăcaşului de cult.

III. Reguli privind protecţia sanitară, accesul în lăcaşurile de cult şi distanţa minimă de siguranţă pentru rugăciunea individuală şi la slujbele care au caracter individual (privat).
1. Slujbele religioase care au caracter individual (botez, cununie, înmormântare etc.) se pot oficia atât în interiorul cât şi exteriorul lăcaşului de cult cu respectarea distanţei minime de siguranţă de 2 inetri în interiorul lăcaşului de cult şi 1,5 metri în exteriorul lăcaşului de cult.
2. Credincioşii prezenţi în lăcaşul de cult pentru rugăciunea individuală trebuie să păstreze distanţa minimă de siguranţă de 2 metri între persoane.
3. Personalul de cult (clerical şi neclerical), direct sau prin împuterniciţi, se va îngriji de respectarea distanţei minime de siguranţă şi a purtării corespunzătoare a măştii la slujbele religioase cu caracter individual (privat) şi la rugăciunea individuală a credincioşilor.
4. Personalul de cult (clerical şi neclerical), direct sau prin împuterniciţi, se va îngriji de dezinfectarea periodică a obiectelor sau suprafeţelor frecvent atinse (mânerele uşilor, balustrade, scaune etc.) atât la slujbele cu caracter individual cât şi la rugăciunea individuală.
5. Slujbele religioase oficiate la domiciliul credinciosului se vor desfăşura cu respectarea distanţei minime de siguranţă de 2 metri între persoane şi purtarea corespunzătoare a măştii.
6. Personalul de cult (clerical şi neclerical), direct sau prin împuterniciţi, se va îngriji de dezinfectarea obiectelor sau suprafeţelor atinse în timpul slujbelor individuale de la domiciliul credinciosului.
7. În localităţile unde este aplicată carantina locală la slujbele cu caracter privat (cununie, botez, înmormântare etc) pot participa maxim 20 de persoane (număr ce include şi personalul care oficiază slujba religioasă), indiferent de locul desfăşurării acesteia (interiorul sau exteriorul lăcaşului de cult).

IV. Reguli privind protecţia sanitară, accesul în lăcaşurile de cult şi distanţa minimă de siguranţă la slujbele care au caracter colectiv (public).
1. Slujbele religioase care au caracter colectiv se pot oficia în interiorul, în exteriorul lăcaşului de cult sau simultan, cu respectarea distanţei minime de siguranţă de 2 metri în interiorul lăcaşului de cult şi 1,5 metri în exteriorul lăcaşului de cult.
2. Slujbele religioase cu caracter colectiv nu sunt considerate adunări publice.
3. Personalul de cult (clerical şi neclerical), direct sau prin împuterniciţi, se va îngriji de asigurarea respectării de către participanţi a distanţei minime de siguranţă şi a purtării corespunzătoare a măştii la slujbele religioase cu caracter colectiv.
4. Personalul de cult (clerical şi neclerical), direct sau prin împuterniciţi, se va îngriji de dezinfectarea periodică a obiectelor sau suprafeţelor frecvent atinse (mânerele uşilor, balustrade, scaune etc). (sursa: Secretariatul de Stat pentru Culte)