Se redeschide dosarul Revoluției

0
804
Procurorul general interimar al României a făcut un anunț așteptat de foarte mulți români: a cerut redeschiderea dosarului Revoluției din 1989. Bogdan Licu a dispus infirmarea Ordonanței nr.11/P/2014 din data de 14.10.2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare de a închide dosarul Revoluției. Bogdan Licu susține că soluția de clasare este netemeinică și nelegală. „Am dispus infirmarea rezoluţiei şi redeschiderea urmăririi penale, infirmarea fiind adoptată pe baza unor informaţii incomplete. În modul de desfăşurare a anchetei rezultă că nu a existat o preocupare pentru stabilirea aspectelor esenţiale pentru evenimentele din decembrie ’89”, a precizat procurorul general interimar al României. Bogdan Licu a mai spus că procurorii de caz trebuie să analizeze și să valorifice toate informațiile din perioada 17-30 decembrie 1989, ceea ce nu s-ar fi întâmplat până acum. „Nu au făcut niciun demers pentru desecretizarea documentelor privind audierile din comisia senatorială în condiţiile în care s-au efectuat mii de audieri în această comisie şi, deşi SRI a a întocmit un document amplu, acesta nu se regăseşte în dosarul de urmărire penală şi nici nu rezultă că s-ar fi făcut vreun demers pentru obţinerea lui”, a explicat Bogdan Licu. Mai mult, procurorul general interimar susține că România a avut de suferit din cauza tergiversării dosarului Revoluției, din moment ce hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului au sancționat aspru țara noastră. „Modul în care s-a făcut ancheta nu corespunde normelor Curţii Europene a Drepturilor Omului. Urmează să se facă cercetări pentru genocid pentru că există indicii temeinice iar omorul şi omorul calificat au devenit imprescriptibile”, a mai spus Bogdan Licu.
Decizia procurorului general interimar al României i-a bucurat pe revoluționarii din Vrancea, aceștia sperând ca, până la urmă, adevărul să iasă la suprafață iar cei vinovați de moartea și rănirea atâtor mii de oameni în decembrie 1989 să fie trimiși după gratii. ”Mă bucur foarte mult că ne-am întors la normalitate. Avem încredere că, de această dată, justiția își va face datoria. Au toate elementele prin care să poată fi stabilite vinovățiile. Toți așteptăm cu nerăbdare, mai ales urmașii celor decedați, ca vinovații de crimele din zilele lui decembrie 1989 să fie anchetați și condamnați. Avem toate speranțele ca în dosarul Revoluției să nu se ajungă la stabilirea vinovaților după 60 de ani de la săvârșirea faptelor, așa cum s-a întâmplat în cazul torționarilor comuniști”, ne-a declarat revoluționarul focșănean Corneliu Puiu, membru al Asociației ”21 Decembrie”. După decizia procurorului general interimar de redeschidere a dosarului Revoluției, urmează ca instanța supremă să răspundă la solicitare și să adopte o hotărâre în acest sens.
În dosarul Revoluției instrumentat, clasat și, acum, redeschis de Parchetul General, se menționau 709 morți, 2.198 de răniți (dintre care 1.855 prin împușcare) și 924 de reținuți. Alte date referitoare la zilele Revoluției din decembrie 1989 ne indică peste 1.200 de morți, peste 5.000 de răniți și multe alte mii de persoane private de libertate și supuse la rele tratamente. Revoluționarii și urmașii eroilor Revoluției s-au plâns la CEDO împotriva României și, în ultimii ani, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat decizii de condamnare a țării noastre și de plată a unor despăgubiri în valoare de peste 1 milion de euro. Pe data de 12 aprilie a.c., CEDO ar putea adopta o nouă decizie împotriva României în 70 de cauze, având ca reclamanți urmași ai eroilor martiri din dosarul Revoluției.