Se blochează sau nu instanțele? Discuții decisive, astăzi, între premier și grefieri

0
287
Continuă protestul grefierilor. Astăzi, grefierii vor participa doar la cauzele urgente, urmând a aștepta rezultatul discuțiilor dintre șeful Guvernului și liderii sindicatelor grefierilor. ”Grefierii planificați în ședințe de judecată vor participa numai la judecarea cauzelor urgente și a celor cu arestați, permițând accesul publicului cu doar 5 minute înainte de intrarea completului de judecată și nu vor efectua niciun fel de activități specifice funcției sau alte acte de procedură decât cele pentru soluționarea cauzelor urgente. Întreg personalul va protesta prin întreruperea totală a activității pe tot parcursul zilei – ziua votului în Plen a proiectului de lege privind abrogarea pensiei de serviciu.”, se menționează într-un comunicat al Sindicatului Dreptatea Vrancea.
Astăzi, la Palatul Victoria, premierul Ludovic Orban se întâlnește cu liderii sindicatelor grefierilor. ”Suntem convocaţi de premier la Palatul Victoriei şi o să mergem la întâlnire şi în funcţie de ce se va discuta la Palat cu premierul, noi ne vom strânge la Adunarea Generală să decidem ce alte forme de protest vom face pentru că noi avem revendicări şi de natură salarială. Noi nu ne-am dorit să ajungem la premier pentru pensia de serviciu, dar aşa s-au mişcat lucrurile în parlament, s-au grăbit s-o pună pe ordinea de zi în şedinţa extraordinară a plenului şi acum pe noi ne-au pus în situaţia de a ieşi pentru asta, dar avem şi revendicări de natură salarială”, a declarat Cătălin Trăistaru, președintele Sindicatului Național al Grefei Judiciare.

Mai mult, grefierii spun că vor bloca activitatea instanţelor şi a parchetelor dacă deputaţii vor vota astăzi amendamentele privind abrogarea pensiilor de serviciu. Aceştia vor cere premierului menținerea dreptului la pensia de serviciu a grefierilor pe motiv că „nu mai au ce tăia”, pensia grefierilor fiind dublu condiţionată de legislaţie, ei ieșind la pensie la 60 de ani. „Dacă se votează, noi vom merge şi vom propune în cadrul Adunării Generale blocarea activităţii. Noi în direcţia asta mergem. Acesta este şi mesajul pe care l-am transmis către premier, inclusiv prin scrisoarea deschisă trimisă, prin memorii şi aceasta vom susţine şi mâine. La noi problema este mult mai simplă, în sensul că dreptul nostru la pensie deja a fost tăiat la maxim şi nu prea mai au ce să ne mai taie. La început era necondiţionat de limita de vârstă şi condiţionat doar de o vechime în sistem de 25 de ani. Şi se calcula 80 la sută din ultimele 12 venituri brute. În anul 2010, Boc şi Băsescu au venit şi l-au tăiat. A fost reintrodus dreptul la pensie abia în 2015, când l-au dublu condiţionat: pe lângă vechimea de 25 de ani în sistem în specialitate, ne-au impus şi condiţia de 60 de ani. Deci noi practic nu fraudăm cum spun ei legea pensiilor naţionale, ieşim cu doi sau trei ani mai devreme, nu ieşim la 45 de ani. Şi totodată, în 2017 au mai venit printr-o ordonanţă de urgenţă şi ne-au schimbat şi modul de calcul, în sensul că este venitul pe ultimele 12 luni net, dar nu mai mult de ultimul net în plată. Deci, prin urmare ei se contrazic în declaraţii vor să nu fie mai mare decât net-ul în plată, păi noi deja avem net-ul în plată. Nu mai au ce să ne mai taie”, susține liderul de sindicat. Alături de grefieri, judecătorii majorității instanțelor din România au anunțat că vor asigura doar cauzele urgente, în semn de protest și solidaritate.