S-au montat 1.700 de metri liniari de diguri pentru a proteja satul Vadu Roşca şi s-a stocat un volum de 15 milioane de mc de apă în acumulările Movileni şi Călimăneşti

0
497
Colegii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea din cadrul Apele Române Siret, cu ajutorul colegilor de la Apele Române Dobrogea-Litoral și al celor de la Apele Române Buzău-Ialomița au montat peste 1700 metri liniari de diguri mobile, iar riscul inundațiilor pentru Vadu Roșca a fost redus semnificativ. Râul Putna a atins, în data de 20 iunie, la miezul nopții, nivelul maxim istoric de 624 de cm, situându-se cu 24 de cm peste cota de pericol și fiind cu 3 cm mai mult decât în anul 2005. În colaborare cu SC Hidroelectrica SA, A.N. Apele Române (ANAR) au luat măsuri de atenuare a viiiturilor, în acumulările Movileni și Călimănești, fiind stocat un volum de apă de 15 milioane de mc de apă. Debitele evacuate, în aval de acumularea Movileni, pe râul Siret, au fost de 1600 mc/s, față de 4100 mc/s, cât au fost în anul 2005, fapt ce a permis ”descărcarea” mai rapidă a debitelor pe râul Putna.
Volumele de apă, revărsate din râul Putna în aval de secțiunea Mircești, au afectat localitatea Biliești, ulterior fiind preluate, prin canalul de desecare al ANIF, către stația de pompare, situată la confluența Putnei cu râul Siret. Volumul apelor fiind mai mare decât capacitatea de transport a canalelor de desecare, echipele noastre au intervenit operativ prin montarea panourilor.
Totodată, au fost suplimentate capacitățile de pompare ale ANIF cu motopompe de la IGSU și ANAR. Prin acțiuni mecanizate, canalele de desecare au fost desfundate, fiind asigurată scurgerea apelor către râul Putna. Populația din Vadu Roșca a fost mai protejată, iar efectele inundațiilor au fost limitate. (Administrația Națională Apele Române)