Românii din zona montană pot primi finanțare pentru montarea de garduri electrice de protecție în fața urșilor

0
431
Sanctuarul pentru urși de la Zărnești este, de peste 15 ani, un spațiu unic în România și esențial în lupta pentru conservarea biodiversității din țara noastră, dar care astăzi se apropie de capacitatea maxim. Demersurile unor oameni inimoși și ale asociațiilor civice trebuie dublate și susținute prin acțiuni concrete ale statului român, fapt pentru care urmează să depunem, în următoarele săptămâni, fișa unui proiect de 10 milioane de euro finanțat din fonduri europene, care prevede construcția, în parteneriat cu Regia Publică Kronstadt din Brașov, a unui nou sanctuar pentru urși în județ.
Finanțăm totodată cel mai mare și complex studiu asupra populației de urși realizat în România, realizat cu cele mai noi tehnologii disponibile și în urma căruia ar trebui să știm exact numărul de exemplare pe care țara noastră îl deține. Implementăm anul acesta, în premieră pentru România, un program național de prevenire a conflictelor și de protejare a populației din zonele vizitate de urși, Programul COEXISTENȚA, finanțat din Fondul Pentru mediu. Românii care locuiesc în județele situate pe suprafața arealului speciei urs vor putea să beneficieze de finanțare pentru achiziția gardurilor electrice. Fie că vorbim de stâne, cabane, gospodării, școli sau spitale, românii vor putea să își protejeze bunurile și viața mai bine. Acest program de reducere a pagubelor și atacurilor carnivorelor mari este gândit ca o măsură activă de conservare a biodiversității, având obiective multiple care duc la menținerea viabilității populațiilor speciilor de carnivore mari prin:
• reducerea conflictelor cu localnicii;
• creșterea toleranței oamenilor față de aceste specii;
• reducerea braconajului și a mortalităților înregistrate în urma conflictelor. (Costel Alexe, ministrul desemnat al Mediului, Apelor și Pădurilor)