România ar putea produce ventilatoare pentru terapie intensivă. Este nevoie de omologarea aparatelor propuse pentru fabricare

0
350

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că se lucrează, în mai multe echipe, pentru producerea, în România, de ventilatoare destinate unităților medicale. ”Eu cred că până acum a fost o direcţie strategică greşită a economiei româneşti să nu avem în ţară un producător de echipamente medicale, precum acest ventilator care este vital nu numai în tratarea acestui coronavirus, a acestei pandemii, cât practic este necesar în orice spital din România. Eu sunt optimist, se lucrează, cred că sunt 4-5 echipe în România care lucrează separat. La mine se strâng mai multe informaţii de la aproximativ toate echipele”, a spus ministrul Economiei într-o intervenție la Digi 24.

Printre cei care ar putea realiza ventilatoare se numără fabricile de automobile Ford și Dacia-Renault, dar și Academia Tehnică Militară. ”Industria românească este angrenată, în această perioadă, în producerea și altor materiale esențiale pentru sistemul medical și vă pot spune că Dacia, Ford, împreună cu mai multe companii, lucrează pentru a realiza un ventilator mecanic, atât de necesar spitalelor. Mai mult, la Academia de Tehnică Militară există un grup de specialiști care lucrează foarte bine și sunt optimist că vom produce acolo un ventilator de concepție exclusiv românească. În acest timp, producția de măști de protecție continuă și sper că la sfârșitul lunii aprilie vom depăși 1.300.000 de măști chirurgicale pe zi. Această pandemie ne arată că economia românească trebuie să se recalibreze și să pună accent și pe realizarea de materiale sanitare pentru a putea face față, în viitor, altor potențiale crize sanitare.”, a subliniat Virgil Popescu.

Ministrul Economiei a vorbit și despre ventilatorul care nu a fost, încă, omologat, produs ca prim echipament. „Mai este la Târgu Mureş un alt grup de inventatori care au făcut deja un test pe plămânul artificial. E în procedura de omologare şi trebuie să-i facă alte ajustări pentru a putea fi omologat. Şi mai există, de ceva timp, dar mai nou în discuţie, un producător român, n-aş vrea să-i dau încă numele, în Bucureşti, care lucrează la o concepţie românească de ventilator care poate fi folosit atât în spitale, în zona de ATI, legat la instalaţia de oxigen a spitalului, cât şi separat, cu o instalaţie de oxigen la patul oricărui bolnav”, a precizat ministrul Virgil Popescu, la Digi24. Acesta susține că se va omologa în scurt timp ventilatorul de producție românească, astfel ca, peste câteva săptămâni, fabricile din țara noastră să înceapă să îl producă.