marți, decembrie 3, 2024
AcasăActualitateREVOLTĂTOR! Ponta îi face jocurile lui Oprişan în procesul de corupţie de...

REVOLTĂTOR! Ponta îi face jocurile lui Oprişan în procesul de corupţie de la Cluj

Guvernul României, condus de Victor Ponta, nu este parte civilă în dosarul de corupţie al lui Marian Oprişan, care se judecă la Curtea de Apel Cluj. La dosar a fost depus un document care poartă antetul Guvernului României, prin care această instituție anunţă că nu se mai constituie parte vătămată, asta în condiţiile în care reprezentanţii Guvernului au promis  că vor fi mai atenţi cu privire la recuperarea prejudiciului în recursul care se va judecala Curtea de Apel.

„Urmare soluţionării în primă instanţă a Dosarului penal nr. 271/231/2010 de către Judecătoria Cluj-Napoca, la data de 6.02.2015, s-a deschis calea tuturor părţilor nemulţumite, de a folosi calea de atac legală. Toate inadvertenţele şi aspectele de nelegalitate, atât în ceea ce priveşte fondul penal, dar şi cel civil al cauzei, urmează a fi atacate şi, ulterior dezbătute în faţa instanţelor ierarhic superioare”, se arata după decizia de achitare de la fond într-un răspuns al Direcţiei de Relaţii Publice, din cadrul Cancelariei Primului Ministru trimis site-ului România Curată.

Totodată, Guvernul a trimis și o adresă prin care solicită efectuarea unei expertize, fapt care l-a băgat în ceață pe judecător, care a dat răgaz Guvernului, până la termenul viitor, să fie explicit în ce dorește.

Aproape 2,2 milioane de euro a stabilit Direcţia Naţională Anticorupţie drept prejudiciu adus statului de către învinuiţii din dosarul „Căprioara”, achitaţi pe data de 6 februarie de către judecătorul Lucian Buta, de la Judecătoria Cluj Napoca.

oprisan_1-465x390

În soluţia de achitare judecătorul se arată că „ia act că persoanele vătămate Consiliul Judeţean Vrancea, Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Turismului şi Guvernul României nu s-au constituit părţi civile în cauză”, în vederea recuperării prejudiciului, deşi lucrurile nu au stat aşa de la început.

Nu este lipsit de importanţă faptul că acest interes legat de prejudiciul din dosar a stat la baza arestării şi ulterior trimiterii în judecată a celor două experte contabile Ileana Roxana Cernea (Pintea), angajată de Ministerul Justiţiei şi Elena Valentina Muşuroiu, angajată de Marian Oprișan despre care procurorii spun că s-au străduit să-i albească dosarul baronului.

Cu excepţia Consiliului Judeţean Vrancea, unde aleşii majoritari PSD nu au dat curs solicitării DNA de a se constitui parte civilă în dosar, pentru un prejudiciu de 600.000 de euro adus bugetului judeţean, în rest, atât Ministerul Transporturilor de la acea vreme, păgubit cu 1,5 milioane de euro, cât şi Guvernul, a cărei pierdere materială a fost calculată la suma de 75.000 de euro s-au constituit fiecare parte civilă în dosar.

Guvernul României, prin Ministerul Finanţelor, s-a constituit parte civilă în dosar pe data de 4 iulie 2006, la o lună după trimiterea în judecată a inculpaţilor din dosar. O arată şi documentele obţinute de la Secretariatului General a Guvernului de către portalul anticorupţie „România Curată”.

Se pare însă că hârtiile s-au pierdut „pe drum”, Guvernul justificându-se că au existat strămutări şi declinări succesive ale dosarului, iar procedura de citare cu statul român a fost viciată pe tot parcursul procesului de la Judecătoria Cluj.

„Formarea Dosarului Nr. 271/230/2010 la Judecătoria Cluj Napoca a fost determinată de strămutări şi declinări succesive ale cauzei iniţiale”, arată şeful Serviciului din cadrul Cancelariei Primului Ministru, care înşiruieşte cele şapte mutări ale dosarului între Parchet, Tribunal, Înalta Curte şi Judecătoriile Focşani şi Cluj-Napoca. „Precizăm că procedura de citare cu Statul Român a fost viciată pe tot parcursul procesului”, se mai arată în răspunsul Guvernului.

 


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu