PSD, principalul beneficiar al blocării alegerii primarilor în două tururi. Alegerile parlamentare anticipate, răul cel mai mic pentru PSD

0
221
Trecerea moțiunii de cenzură este în avantajul celor două mari partide, PSD și PNL, dar și al UDMR. Însă, principalul beneficiar este PSD. Primarii și președinții consiliilor județene, membri PSD, au presat conducerea partidului să facă tot posibilul pentru ca alegerea primarilor să rămână într-un singur tur. În același timp, și alegerea președinților de consilii județene în mod direct, într-un singur tur (așa cum s-a mai întâmplat doar în 2012), conform Ordonanței de Urgență a Guvernului Dăncilă, este un câștig foarte important al liderilor PSD din teritoriu. În acest moment, calculele politice pentru alegerile locale dau PSD pe un val ascendent. Primarii, consilierii și liderii PSD din județe se vor mobiliza la maximum pentru aceste alegeri, fiind vorba de pozițiile și interesele personale, nu numai cele de partid. PSD are cei mai mulți primari și președinți de consilii județene în funcție, iar aceștia pleacă în competiția electorală cu prima șansă. Chiar dacă alegerile locale vor fi organizate de un guvern liberal, să nu uităm că PSD se bazează pe oameni în toate instituțiile publice din țară, cu posibilități reale de influențare a tendinței de votare. De exemplu, în Vrancea, în afara primăriilor și a CJ, bastioane PSD, sunt destule instituții importante unde sistemul PSD este adânc înfipt, unde oamenii știu cine este ”stăpânul” și cum trebuie să acționeze în continuare. Astfel de bastioane sunt Spitalul Județean, Poliția, instituțiile din subordinea Primăriei Focșani și a Consiliului Județean, unități de învățământ ș.a.
De cealaltă parte, PNL are de partea sa aleșii locali proprii, mai puțini decât PSD. De asemenea, o parte din oamenii din instituții, puține devenite ”respirabile” după căderea Guvernului PSD. Cei mai mulți funcționari/ angajați în sistemul public nu cred că PSD va pleca definitiv de la putere, astfel că vor să își conserve pozițiile prin ceea ce știu mai bine: să nu ”supere” PSD. Liberalii se pot baza, deocamdată, pe valul popular și sondajele de opinie care dau PNL la o distanță destul de mare în fața PSD (între 11 și peste 20 de procente). Cu o strategie de comunicare inteligentă și unitară, liderii și candidații PNL ar putea fructifica tendința favorabilă de vot din acest moment.
UDMR și-a rezolvat problema principală, atât la înțelegerea cu PSD cât și la înțelegerea cu PNL. Alegerile locale din acest an, într-un singur tur, i-ar putea conserva numărul actual de aleși locali. USR-PLUS este în dezavantaj major, în acest context. Structurile locale sunt necristalizate, tensiunile interne ies la iveală și numai orașele mari par acoperite serios de membri și simpatizanți. Valul de simpatie s-a mai estompat, așa cum s-a văzut la alegerile de anul trecut. Cu alegeri într-un singur tur, USR-PLUS va avea un număr mic de primari. Celelalte partide mici – ALDE, Pro România, PMP etc – vor fi spulberate și doar pe ici-colo vor obține câte un consilier local/ județean. Primari, doar în cazuri izolate.
Și organizarea de alegeri parlamentare anticipate, cu puțin timp înainte de scrutinul local, aduce PSD în avantaj. Primarii și liderii din teritoriu se vor mobiliza, pe aceleași considerente personale, pentru că urmează la scurt timp alegerile locale. Organizarea de alegeri anticipate va aduce un plus important și pentru PNL, care și-ar putea consolida poziția în Parlament și ar putea forma un nou guvern, din care să nu facă parte PSD. În schimb, partidele mici nu par a mai trece pragul electoral de 5%. Doar partidul lui Ponta pare ceva mai sus. UDMR se va baza pe absenteismul românilor la vot și va reuși trecerea pragului de electoral. USR-PLUS se va baza doar pe un val popular, pe nemulțumiții de PSD și de PNL, mai puțin pe structuri proprii de partid. Și să nu uităm că PSD are doi aliați importanți, care pot da peste cap multe calcule și acte normative: Curtea Constituțională și Avocatul Poporului. Nici încercările de împiedicare a alegerilor anticipate, prin crearea unei noi majorități parlamentare PSD-ALDE-Pro România – UDMR – minorități sau printr-o așa-numită grevă parlamentară, nu sunt excluse din calculele PSD.
Toate aceste avantaje ale PSD pot fi dărâmate în două modalități: prezența masivă la vot și/ sau crearea de alianțe electorale între PNL și USR-PLUS (eventual și cu PMP) pentru alegerea primarilor și a președinților de consilii județene. În acest caz, nu vom mai auzi de alde Oprișan, Buzatu, Firea, Arsene și alții asemenea.