Protecţia Consumatorilor, cu ochii pe comercianţii de produse alimentare pe perioada caniculei

0
274

Comercianţii de produse alimentare care se pot deprecia rapid la temperaturile ridicate din această perioadă sunt în atenţia Protecţiei Consumatorilor: inspectorii CJPC Vrancea au dat în primele două luni de vară amenzi de zeci de mii de lei acolo unde au găsit alimente alterate, produse expuse la vânzare fără informarea cumpărătorilor asupra provenienţei, ingredientelor alergene conţinute, a datei limite de consum, etc.
În luna iunie, Protecţia Consumatorilor Vrancea a primit 4 reclamaţii pentru alimente alterate care au fost descoperite de cumpărători. Inspectorii au aplicat o amendă de 10.000 lei şi au oprit de la vânzare peste 100 kg de carne şi produse lactate. În domeniul producerii şi vânzării produselor de patiserie au fost verificaţi 20 de agenţi economici din judeţ: au fost aplicate 13 amenzi, în valoare totală de 38.000 lei. Nici comercianţii de legume-fructe proaspete nu au scăpat de verificările Protecţiei Consumatorilor, care au aplicat 3 amenzi în valoare totală de 15.000 lei, se arată într-o informare a OJPC Vrancea.
În prima parte a lunii iulie verificările la comercializare de produse alimentare cu grad ridicat de perisabilitate (lapte, produse lactate, peşte proaspăt, produse de cofetărie, îngheţată) s-au aplicat 7 amenzi, în valoare totală de 29.000 lei. Principalele abateri constatate au fost: lipsa etichetelor care să dovedească încadrarea în termenele de valabilitate, lipsa informațiilor privind proveniența, neîncadrarea în data durabilității minimale sau a datei limită de consum (aliemente expirate de 1-6 luni), neafișarea prețurilor practicate.

Protecţia Consumatorilor verifică locurile de agrement
În această perioadă se desfășoară o acțiune de control în care se verifică calitatea și condițiile de comercializare a alimentelor din chioșcurile și unitățile de alimentație publică din incinta ștrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot și zonelor de agrement. Sunt controlate alimentele, condițiile de expunere, dotarea bucătăriilor și a zonelor de consumație, legalitatea funcționării precum și calitatea serviciilor prestate în unitățile de tip ștranduri, piscine descoperite și acoperite, respectarea normelor de igienă, etc.

6.000 de lei dacă îți cumperi panouri solare și 40.000 de lei dacă izolezi casa ecologic
Fonduri pentru afacerile mici din mediul rural – 50.000 sau 70.000 euro, fără cofinanţare
Fonduri până la 200.000 euro pentru afaceri la sate; cofinanţare între 10% și 30%