Proiect finanțat de UE, destinat integrării tinerilor diabetici, împreună și la același nivel cu ceilalți tineri, prin activități desfășurate în mediul montan din județul Vrancea

0
439

 ”Dragi inimi dulci, 

As vrea să vă îmbrățișez pe fiecare și să vă spun că știu ce important e să comunici cu cineva cu diabet, ca tine. Știu cum e să te ascunzi când te testezi sau faci insulină în sala de curs. Aș vrea să nu fi citit în ochii celor de care te îndrăgosteai ,,Mi-ar plăcea de tine dacă nu ai avea diabet’’. Aș vrea să nu te fi simțit vinovat pentru toată atenția care ți se acordă, pentru toate eforturile financiare ale părinților tăi. Aș vrea să nu-ți fi fost frică să recunoști că ai mâncat o înghețată sau ai băut un suc și ai uitat să-ți faci insulina. Aș vrea să știi că se poate! Vei putea face o mie de lucruri minunate, vei avea prieteni minunați care îți vor rămâne alături chiar dacă nu te înțeleg. Că vei fi independent, vei muncii, vei iubi, vei avea copii, că-ți vei depăși limitele fizice și te vei bucura te tot fără teamă. 

Cu drag, Vlăduț.”

Vlad e azi bărbat în toată firea. Și diabetul lui e aproape major. Va putea conduce, vota, bea bere dar tot el, Vlad, e cel responsabil să îl controleze. Nu a găsit nici azi răspunsul la miile de ,,De ce?”, dar a încetat să mai caute.

În județul Vrancea sunt aproximativ 13.000 de persoane cu diabet luate în evidență din care aproximativ 16% copii dependenți de insulină. Viața cu diabet e dificilă pentru întreaga familie, pentru familia extinsă și chiar pentru cercul prietenilor apropiați, colegii de școală, cadrele didactice, antrenori, iubite. Stresul gestionării diabetului zaharat te poate epuiza. Se poate să te simți singur sau să ai tendința de a te autoizola, considerându-te greu de suportat așa plin de reguli cum ai devenit. Așa s-a născut ideea acestui proiect. Inițiat de Vlad și prietenii lui entuziaști, proiectul  intitulat Inimi dulci își propune să utilizeze cât mai eficient sprijinul CES pentru abordarea barierelor cu care se confruntă adolescenții și tinerii cu diabet, prin  activități educative, ecologice, recreative și sportive adresate adolescenților și tinerilor diabetici cu vârsta cuprinsă între 14 și 30 de ani, desfășurate în mediul montan din județul Vrancea, în perioada aprilie-noiembrie 2023.

Vrem să câștigăm încrederea și să dăm curaj tinerilor diabetici să iasă din confortul familial, să-și depășească limitele mentale prin activități desfășurate în mediul montan, alături de tineri obișnuiți și la același nivel cu ei. Vor lega fără îndoială, prietenii prețioase și durabile pe care se vor sprijini în etapele grele ale vieții lor. Nu este părinte de diabetic care să nu-și facă griji pentru dezvoltarea copilului său, pentru bucuria lui. Toți trăiesc cu teama de a-l lăsa singur sau că nu-și va găsi prieteni, locul în societate și pe piața muncii. Sau că unul din examenele importante ale vieții l-ar putea prinde dezechilibrat glicemic. În fiecare zi, însă vor vrea să-l vadă mai fericit. Odată cu adolescența vine și pofta de a te desprinde de părinți. Activitățile montane desfășurate vor constitui o experiență importantă de învățare non-formală. Tinerii vor dobândi noi abilități, vor dezvolta capacitatea de a-și exprima creativitatea și de a-și asuma responsabilitatea pentru acțiunile proprii. Interacțiunea cu alți tineri de vârsta lor care, deși nu au diabet, cunosc problemele și regulile gestionării acestei boli, le va spori stima de sine, motivația de a învăța, le va schimba perspectiva de raportare la valoare proprie.

Asociația Vrancea Montană va susține grupul de inițiativă pentru îndeplinirea obiectivelor proiectului. Activitățile desfășurate vor constitui un bun prilej de promovare a  patrimoniului natural și cultural al regiunilor montane, de inițiere a unei culturi pro-natura, pro-mișcare și viață sănătoasă. Vom face cunoscute noțiuni despre munte (geografie, geologie, flora, fauna, clima, etc), regulile echipării în drumețiile montane și cele ale deplasării pe traseele turistice, orientarea clasică cu ajutorul hărților și busolei dar și cea modernă cu ajutorul aplicațiilor digitale, instrucțiuni de campare dar și noțiuni de educație ecologică.

Ne dorim prin acest proiect să creăm un mediu de schimbare a percepției față de tinerii diabetici precum și a acestora față de modul cum sunt percepuți în societate. Nu sunt fapte mari, dar credem cu tărie că dacă există în noi dorința de a schimba lumea putem începe cu puțină implicare sădită în imediată noastră apropiere.

Hai cu noi, inimioară dulce și curajoasă! Ia cu tine prietenul, sora sau fratele, iubitul/iubita sau vino singur să aventurăm împreună. Mai multe informații: Facebook Vrancea Montană / Tel.0763026976. (sursa: Asociația Vrancea Montană)