joi, iunie 13, 2024
AcasăEconomicProiect depus în Parlament pentru eliminarea suprataxării impuse de Guvern asupra unei...

Proiect depus în Parlament pentru eliminarea suprataxării impuse de Guvern asupra unei largi categorii de IMM-uri, mici antreprenori, PFA, persoane plătite cu drepturi de autor, angajați în mediul privat, angajați part-time, chiriași etc

Deputatul REPER Cătălin Teniță a depus marți, 3 ianuarie 2023, un proiect de lege menit să elimine suprataxarea impusă de Guvern prin OG 16/2022, ordonanță cu impact dramatic asupra microîntreprinderilor, angajaților part-time, PFA-urilor, persoanelor plătite cu drepturi de autor, dar și chiriașilor. Este chiar primul proiect de lege al anului depus la Senat, cu numărul B1/2023, și vine să corecteze ordonanța prin care Guvernul a decis în iulie 2022 impozitarea substanțială a veniturilor acestor categorii, cele mai importante modificări ajungând și până la creșteri de 60%. Legea care aprobă modificările aduse de OG 16/2022 a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 20 decembrie, prevederile sale devenind aplicabile de pe 1 ianuarie 2023, după doar 11 zile. Cele mai semnificative modificări:

– 8% impozit pe dividende de la 5% => creștere de 60%.

Dublarea bazei de calcul a CASS de la 12 salarii la 24 de salarii minime pe lună, adică o creștere cu peste 4000 de lei anual pentru PFA, titulari de contracte pe drepturi de autor și persoane care închiriază apartamente/imobile, cu impact asupra chiriașilor.

– Limitarea încadrării ca microîntreprindere a companiilor fără angajați, cu creșterea de până la șapte ori a sumelor datorate ca impozit.

– Înjumătățirea plafonului pentru încadrarea ca microîntreprindere într-un mod extrem de imprevizibil, într-o perioadă foarte scurtă, rezultând impredictibilitate fiscală majoră.

– 10% impozit pe contractele de închiriere, de la 6%.

„Dacă ești antreprenor sau antreprenoare, statul îți ia cu 60% mai mult la impozit pe dividende. De la 5% la 8%. Dacă ești antreprenor la început de drum nu mai poți să fii taxat la venit dacă nu ai un angajat. Musai full-time din perspectivă fiscală. Adică costurile cu impozite pe salariu/CAS/CASS vor fi de minim 14.500 lei anual. Dacă ești ok să fii taxat la profit, dar nu ai nevoie de un angajat full time (poate e o activitate sezonieră sau este digitalizată) sau nu îți permiți, faci tu totul că ești la început de drum, atunci oricum vei plăti o dată cu dividendele un CAS care se aplică la 24 de salarii minime, de la 12. Cu creșterea de salariu minim, asta duce la un plus de 125% la CAS pentru un venit similar ca anul trecut. 6720 lei minim/anual”, arată deputatul Cătălin Teniță. „Dacă ai norocul să ai un apartament sau o casă date în chirie, partea proastă e că nu mai plătești ca impozit 6% din suma brută, ci 10%, pentru că s-a scos deductibilitatea pentru cheltuieli de renovare și întreținere. Guvernul a decis că anul ăsta reparațiile sunt gratis. Dacă ești o persoană care lucra part-time (cu normă redusă) din motive personale, de pildă pentru creșterea copiilor sau îngrijirea celor bolnavi, vei fi asimilat cu o persoană care lucrează full-time. Adică plătești un minim de 1200 lei/lună taxe. Dacă lucrezi pe drepturi de autor sau ca PFA se aplică și la tine CAS la minim 24 de salarii minime brute. Adică tocmai ți-au dublat contribuțiile la asigurarea de sănătate (+110 de euro pe lună)”, adaugă Cătălin Teniță, inițiator al legii care vine să corecteze aceste situații.

Propunerile de modificare, pe scurt:

  1. Revenirea la cota de impozitare de 5% (de la 8%) a dividendelor plătite către persoanele fizice și juridice, respectiv stabilirea unei cote de impozitare de 3% a dividendelor plătite de microîntreprinderi.
  2. Revenirea la plafonul maximal de 1.000.000 de euro cifră de afaceri pentru încadrarea ca microîntreprindere.
  3. Reintroducerea companiilor de consultanță și de management în categoria microîntreprinderilor. În ceea ce privește introducerea excepției de la excepție în favoarea consultanților fiscali, apreciem că reprezintă o discriminare fățișă între companiile care oferă diferite tipuri de consultanță și instituie percepția că Parlamentul reglementează pentru interesele unui domeniu economic specific.
  4. Eliminarea obligativității de a avea min. 1 angajat pentru încadrarea ca microîntreprindere.
  5. Renunțarea la prevederea care limitează clasificarea ca microîntreprindere, dacă există asociați care dețin participații semnificative la mai mult de trei companii. Condiționarea încadrării ca microîntreprindere de inexistența printre asociații semnificativi a unui asociat care deține participații de peste 25% în mai mult de 3 companii limitează posibilitățile de dezvoltare ale companiilor de tip start-up.
  6. Reintroducerea deductibilității în calcularea impozitului pe veniturile obținute din închirieri (din cedarea folosinței bunurilor).
  7. Revenirea la sistemul anterior de impunere a contribuțiilor pentru CASS pe veniturile provenite din activităţi independente, proprietate intelectuale, asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii sau venituri din alte surse.

Proiectul depus în Parlament a primit avizul Consiliului Economic și Social. ”Avizul a fost dat de Consiliul Economic și Social al României, autoritatea națională consultativă care reprezintă mediul de afaceri, angajații și societatea civilă. Cea mai înaltă autoritate, de rang constituțional. Practic, reprezentanții societății sunt de acord că eliminarea acestor contracte part-time este o problemă reală care trebuie soluționată. E o victorie de etapă, dar e o victorie importantă.” (sursa și detalii: deputat Cătălin Teniță)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu