marți, mai 7, 2024
AcasăSocietatePolițiștii se pregătesc de proteste masive

Polițiștii se pregătesc de proteste masive

În cursul zilei de astăzi, 8 decembrie, la sediul MAI a fost convocată o întâlnire între viceprim-ministru Cătălin Predoiu și organizațiile sindicale reprezentative. Întâlnirea vine în contextul în care, în ultimele 5 luni conducerea MAI nu am manifestat niciun fel de interes pentru clarificarea restanțelor salariale, mai ales în contextul în care pentru alte categorii socio-profesionale s-au găsit fonduri și instrumente legislative pentru a se acorda creșteri salariale peste nivelul prevăzut de Legea 153/2017 Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice.

Vă readucem aminte faptul că în luna mai 2023 ministrul de atunci, Lucian Bode venea în fața noastră cu promisiunea și garanția oferită de premierul Nicolae Ciucă, prin care ne propunea ca ultima tranșă din legea 153/2017 să fie eșalonată în 2 etape, prima care a fost pusă în plată începând cu luna iulie 2023 iar cea de a 2-a care trebuia să fie operată după rectificarea bugetară.

La instalarea noului ministru și viceprim-ministru, Cătălin Predoiu, acesta a precizat că după discuțiile din coaliție, premierul Ciolacu, stăruiește asupra promisiunii de a achita ultima restanță pe care Guvernul și-a asumat-o. Nu numai că acest lucru nu s-a întâmplat, nu numai că nu a fost constituit un grup de lucru pentru identificarea inechităților salariale în vederea eliminării acestora prin noul proiect de lege a salarizării, așa cum a promis viceprim-ministru Cătălin Predoiu, dar la finalul lunii Octombrie, una dintre ordonanțele austerității, din cauza modului deficitar în care a fost redactată, a lăsat descoperită perioada noiembrie decembrie 2023 în privința decontării serviciilor turistice. Asta, în timp ce pentru celelalte categorii de bugetari voucherele de vacanță s-au putut folosi inclusiv în luna octombrie noiembrie și decembrie 2023.

Tot cu privire la acest subiect la întâlnirea de la începutul lunii noiembrie, care a avut ca obiect proiectul „pilot” al IPJ Constanța, Cătălin Predoiu ne promitea că în 3 zile va identifica soluția pentru deblocarea decontării serviciilor turistice, lucru care nu numai că nu s-a întâmplat, dar de atunci au trecut mai bine de 5 săptămâni.

Pe acest fond de neîncredere, de minciună, de bătaie de joc la adresa angajaților din MAI dar și din cadrul sistemului național de apărare ordine publică și siguranță națională, luna decembrie va reprezenta un punct de cotitură în situația în care Guvernul nu va înțelege că polițiștii și militarii nu mai acceptă să fie sacrificații de serviciu, în timp ce avem fonduri pentru orice alte cheltuieli publice.

Reprezentanții Sindicatului Europol vor participa la această întâlnire cu un mandat clar din partea membrilor, care constă în următoarele revendicări:
– acordarea ultimei tranșe restante din Legea 153/2017 care nu a fost pusă în plată din cauza lipsei rectificării bugetare;
– deblocarea normei de hrană pentru a fi pusă în plată la nivelul ultimei actualizări;
– alocarea sumelor necesare pentru bunuri și servicii, necesare funcționării în condiții normale a instituției (reparații auto, utilități, consumabile etc.);
– actualizarea normei de echipare la noile valori ale costului uniformei;
– plata compensației de chirie la nivelul salariului de funcție în plată, nu la nivelul salariului din 2009;
– eliminarea inechităților între funcțiile salarizate diferit pentru aceeași muncă;
– deblocarea decontărilor serviciilor turistice pentru luna noiembrie-decembrie 2023.

În situația în care nu vom avea o reacție firească a conducerii MAI de a susține aceste revendicări, care reprezintă exclusiv RESTANȚE și nu solicitări de creșteri salariale, vom recurge la următoarele forme de protest, pe care le vor putea aplica fiecare dintre polițiști:

– aplicarea eminamente de sancțiuni verbale;
– refuzul polițiștilor de a mai efectua ore suplimentare peste limitele prevăzute de lege;
– refuzul polițiștilor de a se mai prezenta la cazuri din timpul liber;
– refuzul polițiștilor dea mai suplinii lipsa de logistică pentru buna funcționare a instituției (imprimante hârtie tonere reparații auto, carburant etc.)
– respectarea întocmai a procedurilor privind controlul la frontiere, pentru a evita erori umane precum cea în care a fost implicat Cătălin Cherecheș la punctul de trecere a frontierei Petea, ceea ce va duce la creșterea și de 10 ori a timpului de așteptare;
– proteste organizate în fața prefecturilor sau a unităților de poliție;
– refuzul de a efectua alte atribuții altele decât cele prevăzute de fișa postului;
– prezențe intempestive la centrele de transfuzie pentru donare de sânge în timpul programului de lucru;

Nu în ultimul rând, anul 2024 vine cu o premieră în România. Vom avea 4 tururi de alegeri unde evident, angajații MAI sunt esențiali în buna desfășurare a procesului electiv. Dacă nu vor fi achitate restanțele însă, s-ar putea să fie pentru prima dată când nu vor putea fi deschise toate secțiile de votare, din cauza refuzului polițiștilor și militarilor de a mai efectua activități de pază a secțiilor, care nici nu se regăsește în fișa postului. Mai mult, față de formele de protest de mai sus, le promitem guvernanților că ne vom dovedi extrem de creativi în a iniția noi forme de protest, inedite, care nu au mai fost puse in practică până la acest moment. (Sursa: Echipa Sindicatului EUROPOL)


ARTICOLE SIMILARE
spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu