vineri, septembrie 20, 2024
AcasăActualitatePoliția vrânceană și-a făcut bilanțul la jumătatea anului

Poliția vrânceană și-a făcut bilanțul la jumătatea anului

În primele 6 luni ale acestui an, infracționalitatea sesizată în județul Vrancea s-a menținut la un nivel similar primului semestru al anului trecut, fiind înregistrate 4494 de infracțiuni, ceea ce demonstrează o preocupare constantă a poliției pentru menținerea gradului de siguranță a cetățeanului. În perioada 01 ianuarie – 30 iunie 2024, la nivelul județului Vrancea efectivele de poliție au intervenit la 11.000 de sesizări, cu o medie de peste 60 de intervenții pe zi. Dintre acestea, peste 9500 de intervenții au fost ca urmare a sesizărilor primite prin  SNUAU 112, cu 11% mai multe decât anul trecut. În    88 % dintre cazuri viteza de reacție a fost sub 10 minute.

Din cele peste 17.400 de apeluri primite prin SNUAU 112 (+3,7%), 915 au fost apeluri abuzive, iar în toate  aceste cazuri polițiștii au aplicat sancțiuni contravenționale, conform O.G. 34/2008, în valoare de peste 1.400.000 lei.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea a fost operațioalizată în această perioadă aplicația eDac, instrument ce permite polițistului să efectueze verificări în bazele de date administrate de MAI, prin scanarea actului de identitatea cetățeanului legitimat, ori introducerea manuală a datelor cu caracter personal ale acestuia. În cele 3 luni de la operaționalizare, efectivele inspectoratului au efectuat peste 72.000 de verificări în această aplicație, care a returnat rezultate în urma cărora au fost identificate 11 persoane urmărite sau dispărute.

În perioada de referință, numărul infracțiunilor contra patrimoniului a înregistrat o scădere de 3,34%. Astfel, infracțiunile de furt au scăzut cu 11,71%, iar înșelăciunile cu 2,72%. În ceea ce privește numărul infracțiunilor de prindere în flagrant a persoanelor bănuite de comiterea unor infracțiuni, procentul de identificare a crescut cu 15,58%.

Pentru îmbunătăţirea serviciului de ordine şi siguranţă publică, au fost derulate activități de menținere a ordinii publice în sistem integrat, prin angrenarea tuturor structurilor MAI cu competențe, dar și a altor instituții partenere.

În scopul asigurării climatului de normalitate publică, dispozitivele de menținere a ordinii și siguranței publice, constituite în sistem integrat, au fost reevaluate și adaptate permanent, în funcție de evoluția situației operative și a analizelor de risc, generându-se astfel reacții echilibrate și în același timp ferme ale forțelor de ordine.

În cadrul măsurilor de combatere a infracțiunilor cu violență și a traficului și consumului ilegal de droguri, începând cu data de 30 iunie 2023, au fost demarate acțiuni în sistem integrat, denumite generic ”BLOCADA”, activitățile specifice fiind intensificate în perioadele desfășurării unor manifestări artistice sau pe durata minivacanțelor.

În perioada 01 ianuarie – 30 iunie 2024, au fost organizate peste 600 de activități în mediile de interes, cu participarea zilnică a efectivelor de poliție.

În domeniul prevenirii și combaterii traficului de droguri, 1324 de persoane au fost  testate cu dispozitivele DrugTest din dotarea inspectoratului. În prezent, polițiștii au în dotare peste 10 sisteme electronice de detectare a substanțelor stupefiante din salivă, de ultimă generație. Urmare a utilizării dispozitivelor DrugTest , au fost constatate 72 de infracțiuni privind conducerea sub influența substanțelor psihoactive și reținute 67 de permise de conducere.

În perioada analizată, pe linia Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (S.I.M.E.), la care județul Vrancea a fost județ pilot, s-a înregistrat o creștere semnificativă a activităților în contextul montării dispozitivelor de monitorizare persoanelor față de care, urmare a completării formularului de evaluare a riscului, a rezultat risc iminent de pericol asupra vieții și integrității victimei și au fost emise ordine de protecție provizorii, iar părțile vătămate au solicitat ca agresorul să fie monitorizat. În perioada analizată au fost emise 127 ordine de protecție, cu 38 % mai multe față de perioada similară a anului trecut și 202 ordine de protecție provizorii (+ 45 %) și au fost montate 68 de dispozitive de monitorizare electronică (+ 94%); în alte 137 de cazuri, persoanele vătămate au refuzat dispunerea măsurii de obligare a purtării permanente a unui dispozitiv de monitorizare de către agresor.

Ca urmare a activităților de monitorizare a persoanelor supravegheate printr-un dispozitiv electronic, nu au fost înregistrate situații de săvârșire a unor infracțiuni cu violență asupra victimelor.

SIGURANȚA ÎN ȘCOLI

Consolidarea climatului de siguranță în mediul școlar continuă să reprezinte o prioritate a inspectoratului, măsurile pe acest palier regăsindu-se în Planul Teritorial Comun de Acțiune, pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar în judeţul Vrancea.

În semestrul I al anului 2024 au fost înregistrate 40 de infracțiuni în care au fost implicați elevii și cadrele didactice, 35 fiind comise în incinta școlilor și 5 în zona adiacentă. Din cele 40 de infracțiuni, 27 au avut loc în mediul urban și 13 în mediul rural.

DISPARIȚII DE PERSOANE

O importanță deosebită a fost acordată de polițiști tuturor sesizărilor privind disparițiile de persoane, în mod special disparițiilor de minori, indiferent dacă a fost cazul plecării voluntare a acestora . În urma activităților specifice desfășurate, la finalul primului semestru al anului 2024, din cele 58 de cazuri în lucru privind dispariții de minori, în evidențele unității au fost soluționate 56 de cazuri. Cele două cazuri rămase în atenție sunt cu privire la două minore asistate social, care au părăsit voluntar centrele D.G.A.S.P.C. Vrancea, cu multiple plecări voluntare anterioare.

Salvarea vieții persoanelor este un obiectiv fundamental al polițiștilor, alături de menținerea ordinii publice, prevenirea infracțiunilor și aplicarea legii.

În acest sens, în prima jumătate a anului, 14 persoane aflate în situații critice (rătăcite, dispărute, ca urmare a intențiilor suicidale) au fost salvate de către polițiști.

SIGURANȚA RUTIERĂ

Pentru reducerea numărului și consecințelor accidentelor rutiere, Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea rămâne unul dintre vectorii importanți în concepția și aplicarea măsurilor de resort, mai ales în contextul intensificării trendului infracțional în ceea ce privește consumul de substanțe psihoactive și conducerea autovehiculelor sub incidența acestora.

Structurile Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea au desfășurat campanii de educație rutieră și activități preventive, ce au avut drept scop îmbunătățirea nivelului de cunoaștere şi respectare a normelor rutiere, precum și conștientizarea pericolelor la care se expun cei care încalcă regulile de circulație.

În perioada ianuarie – iunie 2024 au scăzut atât numărul accidentelor grave de circulație (41 accidente grave, -1), cât și al accidentelor ușoare (180 accidente ușoare,    -1).

Principalele cauze de producere a accidentelor rutiere au fost neadaptarea vitezei la condițiile de drum, indisciplina pietonilor, neacordarea de prioritate pietonilor și indisciplina bicicliștilor.

Un alt capitol important al activității inspectoratului îl reprezintă consolidarea constantă a structurii de pregătire profesională, având în vedere rolul și importanța creșterii continue a nivelului de pregătire a polițiștilor și nevoia de integrare și profesionalizare cât mai rapidă a personalului nou încadrat.

În primele 6 luni ale anului 2024 au fost organizate 26 de activități de pregătire fizică/autoapărare, 45 de activități de evaluare la pregătirea fizică, 37 de activități de instruire în domeniul conducerii defensive și 24 de ședințe de tragere cu armamentul din dotare.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, obiectivele asumate pentru semestrul al doilea al anului în curs sunt reprezentate de prevenirea delincvenței juvenile și creșterea nivelului de siguranță școlară, eficientizarea activităților structurilor ce acționează în segmentul stradal, a modului de intervenție la sesizările SNUAU 112 și la alertele generate de SIME, prevenirea și combaterea consumului și traficului de substanțe psihoactive, gestionarea eficientă a evenimentelor publice majore, precum și alocarea dinamică și judicioasă a resurselor instituționale, eficientizarea mecanismelor de management al resurselor umane sub aspectele care vizează încadrarea, dezvoltarea, pregătirea, formarea și perfecționarea personalului. (Sursa: IPJ Vrancea)

 


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu