AcasăAdministratiePetiție pentru salvarea unui monument istoric din Focșani: Casa Pruncu

Petiție pentru salvarea unui monument istoric din Focșani: Casa Pruncu

Asociația Eu, tu și ei Focșani face public faptul că a adresat Colegiului Național ”Al. I. Cuza” Focșani, în cadrul proiectului cultural #PovestimFocșaniul, o solicitare de furnizare de informații publice legată de intenția de demolare a clădirii istorice #CasaPruncu, aflată în curtea interioară a unității de învățământ, în condițiile în care nu a fost obținut avizul legal de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice și fără să se fie efectuat, potrivit informațiilor noastre, vreun studiu istoric în acest sens. Solicitarea a fost adresată pe data de 8 noiembrie 2022 doamnei director Andreea Săndulescu, cadru didactic care a semnat solicitarea de demolare a acestei clădiri istorice care se afla în picioare pe vremea în care Al. I. Cuza poposea în Focșani în calitatea sa de domn al Unirii.
Asociația noastră susține reabilitarea și valorificarea puținelor clădiri care au rămas în oraș de pe vremea Unirii Principatelor și a solicitat autorităților publice locale să găsească soluții de păstrare a acestora în peisajul urban iar în cazul în care acest lucru nu mai este posibil din pricina stării de degradare să fie reconstruite așa cum au fost, pe baza fotografiilor de arhivă.
#CasaPruncu a servit nu doar ca locuință oficială a starostelui Iordache Pruncu, pe vremea când acesta conducea județul cu mână de fier, având cartierul general în acest imobil din Focșanii Moldovei, cât și ca o casă oficială de oaspeți a Focșaniului, aici fiind găzduit principele Carol I când a pornit în turul de cunoaștere a noii sale patrii. Clădirea a servit foarte mulți ani ca sediu al școlii de fete, fiind înființată cu mari eforturi de comunitatea locală, după ce a fost cumpărată de la familia Simion Guriță, fost contracandidat al lui Moș Ion Roată din partea Plasei Zăbrăuțiului, pentru Divanul Ad‑hoc. Povestea pe larg, ca și o imagine istorică a conacului Guriță, obținut prin intermediul uneia dintre urmașele familiei, avocata Cristina Dumitrascu din Bucuresti, se vor regăsi în cartea pe care o vom publica la începutul anului viitor în cadrul proiectului #PovestimFocsaniul.
Ține, așadar, de mândria cuzistă, de brandul orasului nostru, să luptăm pentru salvarea acestei clădiri de mare valoare istorică și memorială. Mii și mii de absolvenți ai acestei școli de prestigiu au avut parte de educație formală în această construcție bătrână, despuiată acum de toate elementele care i-ar spune mai bine povestea. (sursa: Asociația Eu, tu și ei)
Petiția intitulată ”Apel la trezire civică!!! Opriți demolarea a trei clădiri istorice din orașul Focșani!” o găsiți AICI și o puteți semna.
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu