Peștii, șerpii și broaștele intră în carantină

0
706
Muzeul de Științele Naturii din Focșani intră în reparații capitale și a fost închis publicului. Imobilul este într-o stare avansată de degradare iar bucăți de tencuială cad aproape în fiecare zi, punând în pericol viețile angajaților și ale vizitatorilor. Până la urmă, autoritățile au hotărât să închidă muzeul și să îl evacueze. Altă soluție nu exista. Pereții sunt crăpați peste tot, s-au format găuri prin care poți băga pumnul, tencuiala se desprinde iar vântul, ploaia sau ninsoarea își fac loc printre exponate. Clădirea, veche de peste o sută de ani, nu a fost niciodată reparată, așa că a ajuns ca, de la un an la altul, să devină un adevărat pericol public.”Clădirea este în stare avansată de degradare, de mulți ani, este foarte veche și nu mai poate fi folosită. S-a luat hotărârea mutării într-un sediu nou pentru că acesta va intra într-un proces de reabilitare, consolidare. Stau să cadă mai multe lucruri în această clădire, inclusiv structura de rezistență s-a degradat și am pus un schelet metalic pentru a ne proteja”, ne-a declarat Iulian Mazilu, muzeograf la Muzeul de Științele Naturii.
acvariuClădirea este atât de șubredă încât trepidează ori de câte ori trece un vehicul de mare tonaj pe Strada Cuza Vodă. Iar angajații stau, zi de zi, cu inima la gât, temându-se atât pentru ei cât și pentru vizitatori. ”Venim la serviciu cu destul de multă îndoială. Când trece o mașină mare pe stradă se clatină vitrinele și podeaua. E un sentiment ciudat că nu știi dacă e cutremur sau altceva. În fiecare zi mai cade câte o bucată de tencuială, cad bucăți de cărămidă sau ornamente de pe pereți”, ne-a mai spus muzeograful Iulian Mazilu.
Clădirea actuală are peste 100 de ani și este monument istoric. A trecut prin mai multe cutremure dar nu a avut parte de reparații capitale. Acum va intra într-un proiect de consolidare și modernizare, cu fonduri europene.
reptilaMuzeul de Științele Naturii din Focșani găzduiește peste 300 de animale vii și circa 50 de mii de piese de patrimoniu. Instituția se mândrește cu una dintre cele mai mari colecții de păsări naturalizate din țară, însă multe exemplare stau îngrămădite în depozite pentru că au nevoie de condiții speciale de temperatură și umiditate, condiții care nu se pot asigura într-o clădire care stă să cadă. Vor rămâne tot departe de ochii publicului, încă o perioadă lungă de timp. Pentru o vreme, publicul va putea admira doar animalele vii, în imobilul în care se va muta muzeul, situat pe Bd. Republicii, în fostul sediu al PNȚCD Vrancea. Dar va mai dura până când se va întâmpla acest lucru.