marți, iunie 18, 2024
AcasăOpiniiPe scurt

Pe scurt

-Demagogii și populisme fără număr pe tema reducerii cheltuielilor bugetare. Toată lumea știa că PSD și Câciu au umflat din pix capitolul încasări la bugetul de stat pentru a-i păcăli pe fraieri și pentru a justifica risipa banului public. Iar la scurt timp, mămăliga a explodat și cârpelile sacului bugetar s-au întins până s-au rupt. Vai, ce chin, ce jale, ce surpriză … să tăiem! Dar de unde să tăiem? De câteva săptămâni, politicienii PSD și PNL se învârt în jurul cozii, căutând explicații mai mult pentru a continua cheltuielile nejustificate ale statului în loc de a găsi soluții de a diminua risipa. Toți se gândesc la electorat, dar nu la binele general al electoratului și al țării, ci la ipoteticele voturi pe care ar urma să le primească sau să le piardă anul viitor. Ca și în nenumărate alte cazuri, politicienii români nu au curaj să-și asume decizii de însănătoșire, iau doar decizii de prelungire a bolii. Care duce la moarte sigură.

-Drogurile, o problemă tot mai mare în România. Iar autoritățile par neputincioase. Se consumă tot mai mult, ceea ce înseamnă că distribuția de droguri este tot mai mare. Și atunci ne întrebăm: ce fac instituțiile statului? Unde sunt Poliția, DIICOT, DGA, Parchetul, DIPI, SRI, Agenția Antidrog și toate celelalte instituții, comitete și consilii care ar trebui să ia măsuri? Să fie oameni din interiorul acestora care au interese în domeniu? Sunt beneficiari ai traficului de droguri din instituțiile statului și de aceea se prind doar peștișori, din când în când? Sunt consumatori din rândul instituțiilor respective și, vorba ceea, nu se dau în gât unii pe alții? Sunt multe întrebări pe această temă sensibilă și periculoasă, pe care oamenii obișnuiți ni le adresează nouă, jurnaliștilor, iar noi le adresăm în mod public. Sunt distribuitori și consumatori în Focșani, tot mai mulți, dar nu vedem nimic ”spectaculos”. Sunt oameni cu bani, oameni care fac bani, majoritatea tineri, și se lasă impresia că instituțiile statului nu intervin pentru că ar fi persoane din interior care au alte interese.

-Bine, nu s-a dat nici măcar de urma unui rucsac uitat pe o bancă în Focșani, cu laptopul din interior localizat și cu imagini de pe o cameră de supraveghere. Pe imagini se observă o persoană, îmbrăcată cu o haină inscripționată, care pleacă cu rucsacul respectiv, iar zona în care a ”ajuns” laptopul a fost identificată la scurt timp. Au trecut mai bine de 4 luni de atunci și … atât. Așa că nu mai putem emite pretenții la găsirea traficanților de droguri.

-Primăria Focșani (sau, poate, altcineva) a găsit soluția acoperirii casetelor din trotuarele din oraș. Pentru că, în cazul multora, capacele din plastic s-au rupt, cineva inteligent a acționat: a umplut casetele respective cu nisip (unele erau, deja, pline cu gunoaie) și le-a pus câte o creangă, drept semnalizare. Ingenios, modern, de secolul 23!

-Un vrâncean a creat, de mai mult timp, o pagină pe Facebook în care prezintă ce vrea, decent, multe aspecte din localitatea natală. Oamenii citesc, comentează, distribuie etc. Un aspect important, care le afectează viața de zi cu zi, a fost semnalat și dezbătut pe această pagină, în cursul lunii aprilie. Este vorba de avarierea podului provizoriu peste râul Putna, de pe drumul județean dintre Vulturu și Vadu Roșca. A venit apa mare, podul s-a stricat, s-a reparat, s-a stricat la loc… Oamenii au comentat, jurnaliștii locali și naționali au făcut materiale de presă cu acest subiect. Însă, la un moment dat, în Săptămâna Luminată, fotografiile, filmulețele și comentariile aferente legate de podul provizoriu au dispărut de pe această pagină, ca și cum n-ar fi existat. Cine l-o fi convins pe administratorul paginii respective să șteargă aceste lucruri? Cine ar avea interesul să nu existe astfel de situații și, dacă apar, să nu fie mediatizate? Faptul că au fost șterse imaginile nu înseamnă că problema nu a existat. Iar la următoarea ploaie mai consistentă, situația s-ar putea repeta. Încercăm să o ascundem? Ca să parafrazez un celebru slogan din 2004 (O, tempora!): nu puteți voi elimina cât pot oamenii posta! Bine, unii ajunși prin funcții publice (și) cu ajutorul consistent al altora erau pe la PSD în 2004, nu prea aveau habar de ce se întâmplă prin Vrancea sau nici nu se gândeau că dă norocul peste ei și-i pune PNL prin diverse fotolii călduțe.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu