Panciu: festivitatea de premiere a Concursului de Artă Plastică și Iconografie

0
185

Miercuri, 21 martie 2018, au fost premiați câștigătorii Concursului Interjudețean de Artă Plastică și Iconografie „Prietenie, armonie și culoare“ – Ediția a IX-a, inițiat de profesoara Adriana Chelaru, de la Cercul de Pictură/Desen din cadrul Clubului Copiilor Panciu și organizat, în parteneriat, cu Primăria Oraşului Panciu, Casa de Cultură „Mihai Eminescu“ Panciu, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu, Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” Panciu, Palatul Copiilor Focșani și Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea. Festivitatea de premiere a fost găzduită de Casa de Cultură „Mihai Eminescu“ din Panciu. „Concursul «Prietenie, armonie și culoare» are ca scop dezvoltarea sensibilităţii, imaginaţiei şi creativităţii în domeniul artistic, redarea unui mesaj artistic într-o manieră personală, realizarea unei intercunoaşteri prin intermediul lucrărilor prezentate în concurs și lărgirea orizontului educaţional pentru elevi prin abordarea spiritualului în artă. Proiectul este inițiat de Cercul de Pictură/Desen de la Clubul Copiilor Panciu al carui scop este de a lărgi posibilitățile de exprimare artistică și spirituală a copiilor“, a precizat profesoara Adriana Chelaru.

Secțiunile concursului au fost: Arta plastică – Peisaj, natură statică, portret și compoziție, Ouă încondeiate și decorative, Icoane pe sticlă și pe lemn, Mărturii creștine și Creație Literară. Fiecare secțiune s-a desfășurat pe categorii de varstă: 5-7 ani, 8-10 ani, 11-14 ani și 15-18 ani. Jurizarea a avut loc pe data de 17 martie 2018, la Clubul Copiilor Panciu, de către un juriu prezidat de profesoara Mihaela Cârjan, de la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu“ din Odobești. Au fost acordate Premiile I, II, III și mențiuni. Au mai fost oferite diplome de onoare la secțiunea Interpretare și diplome de excelență profesorilor îndrumători. Evenimentul s-a desfășurat sub forma unei șezători prin intermediul căreia elevii au avut prilejul să-și demonstreze abilitățile și cunoștințele dobândite în cadrul activităților derulate la Cercul de Pictură/Desen și Cercul de Artă Textilă de la Clubul Copiilor Panciu.

Programul artistic a inclus cântece populare interpretate de: Francisca Milea, Andrei Oprea și Maria Bucur, Bogdan Oprea și Andreea Moraru, de la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza“ Panciu, pregătiți de profesoara Mirela Georgescu. Suitele de dansuri au fost interpretate de Ansamblul Focloric „Româncuțele“ , de la Clubul Copiilor Panciu – îndrumător: prof. Maria Cristescu și de elevii claselor a II-a, de la Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza“ Panciu, coordonați de profesoarele Gabriela Duță și Valentina Dună.
În cadrul aceluiași eveniment, a avut loc și premierea concursului „Firul alb și firul roșu, între tradiție și inovație“ – Ediția a VIII-a, inițiat de maistrul instructor Lenuța Panaete, de la Cercul de Artă Textilă, din cadrul Clubului Copiilor Panciu și organizat împreună cu Primăria Orașului Panciu, Casa de Cultură „Mihai Eminescu“ Panciu și Palatul Copiilor Focșani, sub patronajul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea. Primarul Iulian Nica a felicitat organizatorii și participanții la concurs, evidențiind importanța păstrării și promovării obiceiurilor strămoșești. „Este foarte important ca elevii noștri să cunoască, să valorifice și să promoveze elementele specifice de cultură populară. Imensul tezaur folcloric românesc reprezintă o moştenire de preţ pentru fiecare dintre noi. Obiceiurile strămoșești au fost și vor rămâne dovezi grăitoare privind istoria acestor locuri. Clubul Copiilor din Panciu are marele merit de a păstra mereu viu interesul și respectul tinerilor față de folclor și față de valorile creștine. Concursurile inițiate aici încurajează cooperarea între copiii din Panciu și cei din țară. Participarea numeroasă la aceste concursuri demonstrează că obiceiurile populare îi unesc pe copii, îi sensibilizează şi-i bucură în acelaşi timp. Tocmai de aceea, merită aprecierile noastre tot colectivul de la Clubul Copiilor – doamnele Adriana Chelaru, Lenuța Panaete și Maria Cristescu, pentru implicarea deosebită în organizarea tuturor evenimentelor derulate, la nivelul comunității locale, de Primăria Orașului Panciu și Casa de Cultură «Mihai Eminescu». Împreună, suntem o echipă minunată și vreau să vă asigur în continuare de tot sprijinul meu, al administrației locale, pentru toate proiectele și inițiativele!“, a spus primarul Iulian Nica.

Edilul-șef a primit o Diplomă de excelență pentru sprijinul acordat activităților care au ca scop evidențierea talentului și încurajarea posibilităților de exprimare artistică și spirituală a copiilor. Diplome de excelență au fost oferite, de către profesoarele Adriana Chelaru și Lenuța Panaete, inspectorului școlar general Dorin Cristea, inspectorului general adjunct Aurel Șelaru, inspectorilor de specialitate Maria Costache, Carmen Oprea, Narciza Marin, Doina Collavini, Ovidiu Allen Vasile, Vica Mincă, Marilena Gurgu, Nicolea Mihaela Simion, precum și directoarei Palatului Copiilor Focșani, Didina Mocanu. (Biroul de presă al Primăriei Panciu)