Pădurile seculare din România intră sub protecție

0
258
Pădurile seculare din România ies din circuitul economic și intră sub protecție la nivel național. ”Am luat o decizie națională: pădurile seculare din România ies din circuitul economic și intră sub protecție. Codrii seculari pe care îi avem vor fi protejați și păstrați pentru generațiile viitoare! Nu vreau să fim ultimii martori ai pădurilor seculare din România! Am identificat la nivel național 8364 de păduri seculare și am solicitat RNP Romsilva ca, până la 15 septembrie 2020, acestea sa fie introduse sub protecție pentru a fi conservate. În total, vorbim despre 100.000 ha, dintre care 38.000 de hectare sunt incluse în suprafețe în care astăzi se produce lemn pentru cherestea, construcții, celuloză. Restul de peste 60.000 de hectare sunt protejate doar parțial”, a declarat ministrul Costel Alexe.
După ce Romsilva va introduce cele peste 8.000 de păduri în categoria funcțională de păduri seculare, singurele intervenții care vor mai fi permise vor fi cele de conservare a acestor păduri, dintre care cele mai multe sunt de fag (5248), molid (1305) și de stejar (1041). Pădurile seculare se găsesc cu precădere în județele: Caraș-Severin (19.4%), Neamț (17.1%), Argeș (8.6%), Bacău (8.4%), Gorj (7.7%), Vâlcea (5.9%) și Hunedoara (4.9%).
”Mi se pare nedrept că pădurile seculare au fost lăsate în afara unei forme de protecție, așa cum este cazul celor peste 8.000 pe care noi le-am identificat. Sunt de acord cu exploatarea forestieră durabilă, așa cum am declarat de atâtea ori. Dar, nu sunt de acord ca aceste păduri istorice și valoroase să intre în această discuție”, a încheiat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor. Cele mai bătrâne păduri seculare se găsesc în județul Dâmbovița, unde media de vârstă este de peste 270 de ani, în Caraș -Severin, unde media este de peste 235 de ani sau Arad, cu o medie de peste 230 de ani. (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor)