duminică, ianuarie 26, 2025
AcasăActualitateOficial: Guvernul a adoptat ordonanța trenuleț / Deficitul bugetar se apropie de...

Oficial: Guvernul a adoptat ordonanța trenuleț / Deficitul bugetar se apropie de 9% la final de an / Venituri în scădere în majoritatea domeniilor

În ședința de luni, 30 decembrie, Guvernul a adoptat așa-numita ordonanță-trenuleț, care aduce mai multe modificări de ordin fiscal, ce urmează să se aplice de  la 1 ianuarie 2025. Actul normativ propune noi taxe, dar și eliminări de facilități pentru diferite categorii sociale. ”România a depus anul trecut un plan fiscal la Comisia Europeană. A fost nevoie de acest lucru pentru că anul trecut, față de deficitul bugetar prognozat la început, România a depășit aceste prognoze, a depășit aceste cifre. Au fost aduse cheltuieli suplimentare de aproape 70 de miliarde de lei în bugetul național consolidat, în bugetul general consolidat. Cifrele au mai fost prezentate, peste 18 miliarde pentru salarii, 13 miliarde pentru asistență socială, pensii, 11 miliarde pentru bunuri și servicii, dar și zeci de miliarde pentru investiții și pentru subvenții, CNI și alte companii care realizează investiții publice prin care a fost susținut mediul privat. Pentru a ne îndrepta către acel deficit de 3% a fost nevoie de planul fiscal de 7 ani prezentat de România la Comisia Europeană și plan fiscal pe care l-am regăsit în Ministerul Finanțelor în această formă. A fost nevoie și de acele asumări din partea României, care și ele fac parte din acest plan fiscal. Execuția bugetară la sfârșitul lunii noiembrie arăta un deficit bugetar de 7,11%. Acest deficit până am preluat eu mandatul a depășit 8,5% și vedem unde se va opri, undeva într-o zi, două zile, sigur o să fie sub 9%, dar în perioada în care au fost, au avut loc negocierile în coaliție, de exemplu, au mai fost făcute plăți, au fost modificate, s-au modificat aceste cifre. Practic, și execuția preliminară ne arată un deficit bugetar cash de peste 8,5% din PIB, situându-l undeva în jurul cifrei de 150 de miliarde de lei.”, a explicat noul ministru al Finanțelor, Tanczos Barna. Iată o parte din noile prevederi de ordin fiscal:

  • Reinstituirea impozitului pe construcții, prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcţiilor existente (se va plăti în a doua parte a anului viitor).
  • Crește impozitul pe dividende: acesta va fi majorat de la 8% la 10%.
  • Reducerea pragului de taxare pentru microîntreprinderi la 250.000 euro de la 500.000 euro din 2025 și la 100.000 euro din 2026.
  • Eliminarea facilităților fiscale acordate IT-știlor, precum și angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.
  • Salariile bugetarilor rămân înghețate în 2025, la nivelul lunii noiembrie 2024.
  • Sporurile și primele bugetarilor nu vor crește în 2025, ci vor rămâne la nivelul din noiembrie 2024.
  • Bugetarii nu vor mai beneficia de tichete, cu excepția celor de creșă.
  • Bugetarii care pleacă din instituțiile publice nu vor beneficia de compensarea în bani a concediilor neefectuate.
  • Îngheață angajările la stat. Excepția fac posturile unice vacante.
  • Bugetarii nu vor beneficia în 2025 ajutoare sau indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă.
  • Voucherele de vacanțã scad la 800 lei de la 1.400 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, și vor fi acordate bugetarilor ale căror salarii de bazã nete din luna anterioarã acordãrii acestora sunt de pânã la 8.000 lei.
  • Pensiile nu mai cresc în 2025. Valoarea punctului de referință se menține la nivelul de 81 lei. Pensiile speciale nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
  • Alocațiile copiilor nu vor mai crește în 2025, adică nu se vor mai indexa cu rata medie anuală a inflației.
  • Cuantumul burselor pentru elevi nu crește.
  • Nu se va acorda nici în 2026 miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat.
  • Rentele viagere pentru sportivi se mențin la nivelul lunii decembrie 2024.
  • Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe transportul intern auto și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a doar pe distanța/rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția, pe tot parcursul anului universitar. Același lucru și în ceea ce privește mijloacele de transport local în comun și transportul cu metroul.
  • Subvenția alocată partidelor politice se diminuează cu 25% față de nivelul acordat în anul 2024.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu