O nouă zi de luptă cu focul: gospodării avariate, peste 20 de hectare de vegetație arse, bunuri și obiecte de uz casnic distruse. Un bărbat a ajuns la spital cu arsuri la față

0
192

În ultimele 24 de ore, respectiv 06.04.2020, ora 08:00 – 07.04.2020 ora 08:00, pompierii militari vrânceni au gestionat 19 situații de urgență apărute în zona de competență din care: 12 intervenții la ajutor medical de urgență, 4 intervenţii la stingerea incendiilor de vegetație uscată, 2 intervenții la stingerea incendiilor şi 1 intervenţie pirotehnică. Misiunea pirotehnică s-a desfăşurat, luni, 06 aprilie a.c., în satul Trotuşeni, comuna Moviliţa, unde specialiştii pirotehnicieni au asanat şi au preluat o grenadă defensivă. În aceiaşi zi, în jurul orei  20:30, trei echipaje din cadrul Secţiei de Pompieri Adjud au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuinţă din satul Domneşti, comuna Pufeşti. La locul evenimentului s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. La sosirea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta generalizat la o locuinţă, pe o suprafaţă de aproximativ 50 mp. Paramedicii au acordat primul ajutor calificat unei persoane, de sex masculin, în vârstă de 68 de ani care a suferit arsuri la nivelul feţei. Ulterior, pacientul a fost preluat şi transportat cu ambulanţa SMURD la UPU Focşani. Pompierii militari, cu sprijinul SVSU Pufeşti, au reuşit să lichideze incendiul în limitele găsite, în circa 60 de minute, reuşind salvarea a două camere de locuit. În ciuda eforturilor depuse de salvatori, au ars trei camere de locuit şi bunurile din interiorul acestora. Evenimentul a fost generat cel mai probabil din cauza jarului căzut din sobă. Două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Focşani au intervenit, în jurul orei 21:10, pentru stingerea unui incendiu, izbucnit cel mai probabil din cauza unui cos de fum deteriorat, la o magazie aflată în curtea unei biserici din municipiul Focşani. La faţa locului s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă şi spumă. Forţele de intervenţie au acţionat prompt şi au împiedicat propagarea incendiului la lăcaşul de cult. Incendiul a fost lichidat după aproximativ 90 de minute, însă flăcările au distrus magazia, construită din lemn cu învelitoare din tablă, în suprafaţă de 200 mp, precum şi materialul lemnos depozitat în interior.

Cu toate că am atras atenţia asupra consecinţelor care pot fi provocate de incendierea vegetaţiei uscate, ieri, în satul Ciolăneşti din comuna Fitioneşti, în urma utilizării focului deschis în spaţii deschise, focul s-a propagat în pădure pe o suprafaţă de 4 ha şi la o livadă de pruni de 1 ha, afectând în total o suprafaţă de circa 10 ha. Două echipaje din cadrul Staţiei de Pompieri Panciu, în cooperare cu SVSU Fitioneşti, şi cu sprijinul a 6 lucrători silvici, au acţionat mai bine de 5 ore pentru lichidarea  tuturor focarelor şi înlăturarea pericolului. Alte 10 ha de vegetaţie au ars în comuna Boloteşti. Două echipaje din cadrul Staţiei de Pompieri Vidra, în cooperare cu SVSU Boloteşti, au acţionat 4 ore, până ce au reuşit să lichideze incendiul. Din cauza arderilor necontrolate au mai fost distruse 3 ha de vegetaţie în comuna Vidra şi 5000 de mp de vegetaţie în comuna Coteşti, sat Goleştii de Sus.

Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, instituţia noastră insistă asupra respectării prevederilor legislaţiei în vigoare. Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţeni au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente: Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului; Permis de lucru cu focul. Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Conform prevederilor O.U.G. nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, deţinătorii legali de terenuri „nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă”. Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei. De la începutul anului au fot aplicate cinci sancțiuni în cuantum de 2.500 lei fiecare.

    Atenţie! Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici. (ISU Vrancea)