AcasăSocietateO nouă campanie de prevenire a consumului de substanțe psihoactive: O singură...

O nouă campanie de prevenire a consumului de substanțe psihoactive: O singură dată poate deveni mereu!

Astăzi, la sediul IPJ Vrancea, a fost lansată o nouă campanie de prevenire a consumului de substanțe psihoactive „O singură dată poate deveni mereu!”, care se va derula în perioada octombrie 2022-iunie 2023. Activitățile vor fi realizate de către Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea prin Biroul Siguranță Școlară și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vrancea și de către Asociația de Luptă Antidrog A.M.A. În cadrul campaniei ne dorim să transmitem mesaje de conștientizare iar în acest sens vom expune tinerilor consecințele negative ale consumului de substanțe psihoactive, atât pe termen lung, cât şi pe termen scurt, contrar stării de euforie pe care o au persoanele care consumă astfel de substanțe.

Discuțiile care au avut loc astăzi, în prezența Prefectului județului Vrancea, domnul Nicușor Halici, a reprezentanților părinților, elevilor și a cadrelor didactice au avut ca principală temă consumul în rândul copiilor şi adolescenţilor, problemă care vizează dificultăţile specifice unei etape critice pe care tinerii o pot experimenta din cauza anturajului și a unei nesupravegheri permanente. Sesiunile de informare din cadrul campaniei se vor axa și pe dificultăţile existenţiale ale tinerilor, guvernate de dileme legate de propria identitate, de felul în care se percep pe ei înşişi, de felul în care sunt percepuţi la rândul lor de către cei din jur sau de presiunea socială/ familială/ anturaj/ şcolară.

Discuțiile cu reprezentanții părinților s-au concentrat, totodată, pe dificultățile de comunicare în familii generate uneori și de problemele din interiorul acestora, tinerii nefiind pregătiți să facă față situațiilor tensionate. Pe parcursul întâlnirilor, tinerii vor fi informați cu privire la riscurile legale și asupra sănătății și integrității persoanei ca urmare a consumului de droguri. Astfel, în cadrul întâlnirilor cu elevii echipele de specialiști alături de profesori și consilieri educativi vor pune accent pe consecințele asupra performanțelor școlare, relațiilor cu familia sau cu prietenii, aceștia fiind informați totodată și cu privire la prevederile legislative în materia traficului și consumului de droguri. De asemenea, în scopul prevenirii debutului consumului de droguri, specialiștii CEPCA vor pune la dispoziția elevilor ochelarii speciali cu care aceștia vor putea experimenta ” stările “ induse de consumul de droguri, în plan fizic și vizual, aceștia simulând efectele consumului substanțelor psihoactive, conștientizând astfel, dezorientarea în spaţiu, modificarea culorilor, vizibilitatea limitată, vederea dublă, aprecierea greşită a distanţelor, confuzia şi senzaţia de pierdere a controlului.

Recomandările poliţiştilor pentru tineri:

– Fii foarte atent la alegerea cercului de prieteni. Nu ezita să-ţi schimbi anturajul când constaţi că acesta are preocupări infracţionale;
– Nu ceda tentaţiei de a încerca drogurile, chiar şi prima încercare comportă un risc, dependenţa instalându-se chiar de la prima doză, în cazul drogurilor de mare risc;
– Fii puternic, responsabil şi refuză unele propuneri ale amicilor tăi dacă îţi pare că au caracter imoral sau ilicit;
– Este posibil să ai unele probleme în familie, la şcoală sau în relaţie; drogurile şi alcoolul nu reprezintă niciodată o soluţie, ci doar o problemă în plus. (IPJ Vrancea)

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu