Ne îndreptăm spre un sistem politic bazat pe două partide mari, PSD și PNL, care să alterneze la putere?

0
479

Mișcările politice din ultimele zile ne readuce în atenție o idee care circulă de mai mult timp în subteranul societății românești: funcționarea a două partide mari în România, care să alterneze la guvernare, cu mici sateliți care să fie luați la guvernare din când în când. Adică să fie două partide mari, PSD și PNL, care se vor succeda la putere și care vor conta în jocul politic. Alte formațiuni, mici și de nișă, vor fi doar pentru completarea unor ”goluri”, în anumite momente. Sistemul politic cu două partide mari funcționează de zeci de ani (chiar sute de ani), în SUA, Germania, Marea Britanie ș.a. Poate că a venit momentul ca sistemul politic românesc să se împartă în două mari felii, PSD și PNL. Ceilalți ar putea ajunge la categoria ”și alții”, care să fie mulțumiți că trec pragul electoral și, eventual, sunt urcați în barca guvernării din când în când, de către cei mari.

Dacă se va ajunge, până la urmă, la adoptarea unei moțiuni de cenzură la adresa Guvernului Cîțu, criza politică ar putea fi rezolvată printr-un guvern minoritar PNL-UDMR, care să fie votat în Parlament, cu justificări ”clasice” din partea PSD: interesul național, iarna grea, valul 4 al pandemiei și altele asemenea. Sunt foarte mulți bani în joc pentru următorii ani, de la Uniunea Europeană și din surse guvernamentale, iar ”motoarele” electorale de bază ale PSD și PNL – primarii și președinții de consilii județene – au nevoie să fie ”unse”. Electoratul celor două partide mari se va menține, cu plusuri sau minusuri, astfel încât niciunul să nu se prăbușească din punct de vedere politic. Cele două partide se cunosc și își cunosc foarte bine interesele, iar la masa bucatelor guvernării nu trebuie să mai ajungă alții. Doar UDMR va rămâne constant în joc. USR a fost pe val, AUR este, momentan, pe val, dar ce va fi peste 3 ani, cu bani pompați în comunitățile locale, conduse majoritar de PSD și PNL?

Sigur, mai e varianta alegerilor anticipate în câteva luni. Nu s-au mai întâmplat până acum, dar poate a venit momentul pentru acest lucru. Atunci, partidele outsidere mai au o șansă să se mențină la o cotă electorală destul de ridicată. Pentru cât timp și dacă vor reuși să se consolideze … mai vedem.

Așadar, există premisele ca anul electoral 2024 să fie câștigat în totalitate de PSD, cu PNL în plan secund. USR-PLUS, AUR, PMP ș.a. vor fi pe undeva, pe acolo. Este posibil ca niciun partid mic să nu se mai ”lipească” de guvernare (cu excepția UDMR). Apoi, după o perioadă, PNL va câștiga alegerile și va guverna, împreună cu UDMR și cam atât. La guvernare și în opoziție, PSD și PNL vor avea grijă să nu se ”lucreze” unul pe altul decât de fațadă.