Munca la negru, încă sport național în Vrancea

0
672

Inspectoratul Teritorial de Munca Vrancea a desfasurat pe parcursul lunii iunie 2019  Campania naţională privind identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor.

Obiectivul principal ale campaniei de control s-a axat pe identificarea angajatorilor care folosesc personal fără forme legale de angajare și determinarea acestora să încheie contracte individuale de muncă în vederea diminuării consecințelor sociale și economice negative ce derivă din eludarea prevederilor legale incidente în vigoare.

Inspectorii de muncă angrenați în desfășurarea acestei campanii au efectuat 29 acțiuni de control în urma cărora au fost constatate 44 de neconformități față de prevederile legale aplicându-se 13 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 144.300 lei. În domeniul securității și sănătății in muncă au fost constatate 42 de neconformități pentru care s-au aplicat sancțiuni contravenționale (avertismente și amenzi în cuantum de 9000 lei). Pentru toate neconformitățile constatate au fost dispuse măsuri obligatorii de intrare în legalitate cu termene stricte de realizare. Totodată, au fost identificate 7 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, pentru care s-a dispus măsura întocmirii și înregistrării contractelor individuale de muncă si plata contributiilor ce deriva din executarea acestora .

Inspectorii de muncă au constatat o tendință de creștere a fenomenului de subdeclarare a muncii în sensul nepontării tuturor orelor lucrate de salariați, sustrăgându-se astfel fiscalizării muncii prin neplata contribuțiilor datorate. Inspectorii de muncă vor continua acțiunile de control în vederea verificării modului de realizare a măsurilor dispuse și a determinării angajatoriilor să respecte obligațiile legale privind relațiile de muncă.

Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, datorită consecințelor sociale și economice pe care le produce, astfel : persoana care prestează munca nedeclarată este lipsită de protecție socială, angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza lucrătorul pentru eventualele pagube produse de acesta, iar fondurile sociale, bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata impozitelor și a contribuțiilor sociale. (Inspector șef adjunct RM, Ciocan Sebastian)