sâmbătă, septembrie 14, 2024
AcasăEconomicMunca în gospodărie, reglementată și remunerată

Munca în gospodărie, reglementată și remunerată

Legea 111/2022, privind reglementarea activitatii prestatorului casnic, cu modificarile si completarile ulterioare, vizeaza reducerea muncii nedeclarate (activitati derulate în economia informala – productie de bunuri sau servicii cu caracter informal, nedeclarate si nefiscalizate), pentru totalul persoanelor care vor putea presta astfel de activitati. Astfel, o persoană fizică, denumită prestator, desfășoară o activitate casnica in folosul unei alte persoane fizice denumita beneficiar, in baza unui raport juridic stabilit prin acordul de voința al partilor, fara obligativitatea unei forme scrise. Plata activitatii desfasurate de prestatorul casnic se realizeaza pe baza unor tichete de activitati casnice, disponibile în format fizic sau pe suport electronic, valoarea nominala a unui tichet fiind de 15 lei.

Angajatorii acordă anagajtilor proprii sub formă de primă sau bonus, în afara de salariul de baza stabilit, tichete de activitati casnice, suportând valoarea nominala a acestora.

  • Pentru acordarea de tichete de activitati casnice, angajatorii incheie un contract cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Vrancea. Acest contract este generat de Platforma electronica, dupa crearea contului de angajator si inregistrarea in platforma.
  • Angajatorii care au achizitionat si acordat intr-un an calendaristic un numar de minim 600 de tichete pentru acelasi angajat, pot beneficia gratuit, la cerere, in anul urmator de un numar de 50 de tichete de activitati casnice inmultit cu numarul angajatilor pentru care au achizitionat si acordat cel putin 600 de tichete de activitati casnice in anul anterior;
  • Pentru tichetele de activitati casnice, achizitionate si acordate angajatilor, angajatorii nu datoreaza contributia asiguratorie pentru munca.
  • Beneficiar casnic (persoana fizica in folosul careia prestatorul casnic desfășoară activități)
  • Beneficiarii casnici care au achizitionat intr-un an calendaristic un numar de cel putin 600 de tichete, beneficiaza in anul urmator de 75 de tichete gratuite.
  • Beneficiarii au obligatia de a valorifica tichetele achizitionate in termen de 12 luni de la data achizitionarii.
  • Prestator casnic (persoana fizica ce poate desfasura activitati casnice in una sau mai multe gospodarii, in schimbul unei remuneratii acordate exclusive sub forma de tichete de activitati casnice)
  • Prestatorii casnici pot beneficia de indemnizatia de somaj sau de venitul minim de incluziune, intrucat potrivit legii aceste persoane nu sunt asimilate unora ce realizeaza venituri;
  • O persoana poate fi prestator casnic numai daca a implinit varsta de cel putin 16 ani;
  • Tichetele de activitati casnice nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achizitia altor bunuri si servicii si pot fi utilizate numai de catre prestatorul casnic ale carui date sunt completate pe acestea;
  • Preschimbarea in bani a tichetelor de activitati casnice se face in maxim 12 luni de la data primirii, in baza actului de identitate, la sediul AJOFM Vrancea la furnizorul de serviciu universal sau prin ordin de plata/transfer in contul bancar indicat in Platforma electronica de evidenta a desfasurarii activitatilor casnice;
  • Plata in contul bancar se face in maxim 5 zile de la data solicitarii preschimbarii;
  • La rascumpararea a minim 85 de tichete lunar, prestatorul devine asigurat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, adeverinta de asigurat fiind eliberata de catre AJOFM Vrancea;
  • Mentinerea calitatii de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate se face prin preschimbarea in bani a minimum 85 de tichete de activitati, lunar;
  • Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic (sot/sotie, copii necasatoriti care locuiesc impreuna cu parintii).

Durata zilnica a prestarii activitatilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depasi 12 ore, respective 6 ore pentru prestatorii cu varsta cuprinsa intre 16 – 18 ani.

Lista activitatilor casnice care pot fi efectuate de catre prestatori casnici este actualizata periodic de catre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, la propunerea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. In prezent lista cuprinde o serie de activitati casnice care se refera la: curatenia/Igienizarea locuintei; strangerea resturilor vegetale din gradina; intretinerea spatiilor verzi; intretinerea si irigarea rasadurilor si a plantelor; toaletarea pomilor; plantarea pomilor, arborilor si arbustilor; plantarea rasadurilor; calcatul rufelor; spalarea rufelor manual sau la masina de spalat;  spalarea covoarelor (altele decat cele innodate manual); prepararea hranei; aranjarea si servirea mesei; debarasarea si spalarea vaselor; hranirea si/sau ingrijirea animalelor de companie; plimbarea cainilor sau a altor animale de companie; transportarea animalelor de companie la/de la cabinetul veterinar; curatarea si intretinerea piscinei/a acvariilor; realizarea de cumparaturi; taierea si despicarea lemnelor pentru foc; caratul lemnelor si al materialelor pentru foc; incarcatul-descarcatul de obiecte casnice; spalarea si curatarea autovehiculelor; recoltarea fructelor si a legumelor; efectuarea igienei corporale a persoanelor dependente; transferul si mobilizarea persoanelor dependente; facilitarea deplasarii persoanelor dependente in interior; facilitarea deplasarii si insotirea persoanelor dependente in exterior; acompanierea persoanelor dependente la activitati de socializare si/sau socializarea cu persoanele dependente etc.

Activitatea casnica se poate desfasura in gospodaria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului casnic sau in alt loc necesar desfasurarii acesteia, stabilit de comun acord. Pentru desfasurarea de activitati casnice remunerate, in conditiile prezentei legi, atat beneficiarii, prestatorii cat si angajatorii se inregistreaza prin crearea unui cont personal in Platforma electronica de evidenta a desfasurarii activitatilor casnice( https://tichete.anofm.ro), gestionata de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.  Inregistrarea in platforma se poate face individual de catre fiecare prestator sau beneficiar sau prin intermediul AJOFM Vrancea.

Platforma electronica de evidenta a desfasurarii activitatilor casnice – https://tichete.anofm.ro implica achizitionarea de tichete pentru activitati casnice, cu ajutorul carora persoanele care desfasoara activitati ocazionale in gospodarie pot fi remunerate. Până la data de 30 august 2024, AJOFM Vrancea a vandut prin intermediul platformei electronice un numar de 357 tichete de activitati casnice in valoare de 5355 lei catre un agent economic si doi beneficiari, din care au fost rascumparate de catre prestatorii casnici un numar de 350 tichete de activitati casnice. (sursa: AJOFM Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu