miercuri, mai 15, 2024
spot_img
AcasăStiri InterneMiracolul naturii la câţiva kilometri de Slatina, în delta de pe râul...

Miracolul naturii la câţiva kilometri de Slatina, în delta de pe râul Olt. Sute de specii de păsări de o frumuseţe rară

Miracolul naturii la câţiva kilometri de Slatina, în delta de pe râul Olt. La doar 10 kilometri de oraș, găsim un adevărat colț de rai, cu zeci de specii de păsări, într-o zonă postindustrială de pe râul Olt, recucerită de natură. Locul este supranumit Delta Olteniei sau Delta Ipoteşti, după localitatea din imediata vecinătate, și oferă un spectacol de o frumusețe rară.

În ultimii ani, zona a devenit cunoscută pentru iubitorii de natură datorită unui tânăr care o promovează cu ajutorul unei pagini de Facebook ce a sărit de 55 de mii de urmăritori. Fotografiile care, de multe ori, te lasă fără suflu i-au făcut pe curioşi din toată ţara să vină să vadă cu ochii lor frumuseţea naturii.

Ion Croitoru, specialist în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Olt, a explicat pentru PRESShub că în această zonă erau, în trecut, foarte multe balastiere. „Avem în zona Slatinei, pe teritoriul judeţului Olt, un sit Natura 2000 foarte important, în zona Ipoteşti. Această zonă este frecventată de foarte multe specii. Toată coada lacului a fost un fir al Oltului şi, fiind aproape de Slatina, aici s-au îngrămădit foarte multe balastiere. După ce s-au făcut decolmatări, au rămas foarte multe insuliţe pe care a crescut vegetaţie – pipirig, trestie, stuf, dar şi sălcete, plop alb, în diferite faze. Natura a recucerit aceste zone care erau exploatate industrial”, a explicat Ion Croitoru.

Cormorani, stârci, raţe sau gâşte sălbatice pot fi întâlnite în Delta Ipoteşti. Specialistul APM mai arată că insulele de mici dimensiuni creează locul ideal pentru cuibărit şi de aceea atât de multe specii sunt regăsite aici. Situl Natura 2000 a fost constituit pentru protejarea păsărilor de apă dulce, atât a celor care cuibăresc, cât şi a celor care se hrănesc pe acest sit, dar şi pentru speciile migratoare. În perioada de iarnă, vin gâşte sălbatice, raţe, corcodei.

Articolul integral îl puteți citi pe PRESShub.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu