Mai multe ONG-uri cer retragerea unui proiect depus la Senat, care reduce la 16 ani vârsta de circulaţie a minorilor în străinătate

0
1136

Rețeaua de ONG-uri împotriva Traficului de Persoane (RoTIP) a fost informată despre faptul că 88 de membri ai Senatului României promovează un proiect de lege care pune în pericol minorii români și pe cei cu drepturi asimilate acestora. Proiectul de lege ”B658/2022 Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, precum și pentru modificarea articolului 23 din Legea nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului” urmărește schimbarea regimului juridic de circulație în străinătate pentru minori, reducând vârsta de la 18 la 16 ani. Această măsură legislativă a fost introdusă la Senat pe data de 24 octombrie și pare să parcurgă rapid procesul legislativ.

Modificarea vine și în contextul în care copiii ucraineni au dreptul de a călători neînsoțiți de la vârsta de 16 ani. Reducerea vârstei de circulație în străinătate pentru minori, de la 18 la 16 ani, vulnerabilizează și mai mult copii români și ucraineni aflați în fața rețelelor de criminalitate organizată care sunt foarte active în ambele state. În practică, scoaterea din România a copiilor, potențiale victime ale traficului de persoane sau altor forme de criminalitate, va fi facilitată de această modificare legislativă.

Menționăm că România are cel mai mare număr de minori traficați în Europa și că numărul acestora a crescut de 10 ori în 2 ani, arată Raportul Comisiei Europene „Data collection on trafficking in human beings in the EU” la pagina 33, publicat în octombrie 2020. Datele statistice pentru anul 2020, publicate de Guvernul României și prelucrate de ECLER, arată că numărul de copii exploatați este în continuă creștere, acoperind toate vârstele – de la 1 an la 18 ani, cu o pondere foarte mare a copiilor cu vârste între 16 și 18 ani care sunt, în special, exploatați sexual.

Solicităm Senatului României să retragă de urgență Proiectul de lege B658/2022, care, în contextul specific al țări noastre și raportat la datele prezentate mai sus, nu poate fi o modificare legislativă eficientă și în favoarea copilului român sau a celui aflat pe teritoriul României. Susțin prezentul demers următorii membri RoTIP:

Asociația Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER)

Asociația Cultural Socială Economică Christiana

Asociația Femeilor Românce din Italia (AFRI)

Asociația Inițiativa pentru Justiție (AIJ)

Asociația pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă (ACDD)

Asociația Serviciul Iezuiților pentru Refugiați din România (JRS)

Asociația Valoare Plus (AVP)

Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună

Fundația Freedom House România (comunicat de presă)