MADR: cum se pot crește porci în gospodăriile populației

0
110

În urma apariţiei în spaţiul public a unor informaţii legate de limitarea numărului de porci crescuţi în gospodăriile populaţiei, MADR face următoarele precizări, pentru corecta informare a opiniei publice, astfel:
– Ordinul MADR nr. 224/2019 nu restricţionează sub nicio formă creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei, ci reglementează din punct de vedere tehnic dimensiunile exploataţiilor în vederea înregistrării tuturor efectivelor de porcine, urmărind totodată mişcarea animalelor pentru a se asigura trasabilitatea.
– Clarificările suplimentare prin ordinul MADR 224/2019 s-au făcut în baza prevederilor Regulamentului UE nr. 220/2015 care vizează clasificarea fermelor în funcţie de dimensiunea economică a acestora, întrucât Regulamentul UE 1242/2008, care a stat la baza ordinului anterior, a fost abrogat, atrăgând după sine anularea ordinului MADR 300/2017.

Toate precizările din ordin sunt destinate clarificărilor tehnice privind înregistrarea efectivelor de animale, norme impuse de Uniunea Europeană. Exploataţiile cu un efectiv de maxim 5 capete de porcine cu greutatea de peste 30 kg sunt ferme de suine de subzistenţă destinate autoconsumului şi nu sunt supuse regulilor de înregistrare la Registrul Comerţului, fiind scutite de impozite. Deţinătorii de exploataţii agricole cu un număr cuprins între 6 şi 130 de capete se înregistrează gratuit la ANSVSA, cele care depăşesc 130 de capete se consideră ferme mari de suine şi se înregistrează la Registrul Comerţului, în Sistemul Naţional de Identificare a animalelor, îndeplinesc normele de biosecuritate şi sunt autorizate sanitar – veterinar. (comunicat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale)