Liberalii merg iar la luptă, între ei

0
96
Situația tensionată din interiorul a ceea ce se dorește a fi principalul partid de opoziție pare departe de clarificare. În ciuda declarațiilor publice și a eforturilor de a părea uniți, liberalii trag la mai multe căruțe. Previzibil, dacă ne gândim la evoluția post-decembristă a partidelor care fac opoziție formațiunii lui Ion Iliescu. Partidul lui Iliescu a avut un singur moment de cumpănă, în realitate, când putea să piardă puterea iar evoluția post-decembristă a României ar fi fost una mai bună, cu siguranță: după alegerile locale din 1992, prin spargerea FSN (dar a avut noroc cu defectarea liberalilor din CDR și cu alte mici jocuri de culise, reușind să câștige, astfel, alegerile parlamentare și prezidențiale din toamna lui 1992). Revenind la PNL, nici recent încheiata ședință a Consiliului Național de Conducere nu a limpezit, cât de cât, apele. Ba, am putea spune că a adâncit faliile și a acutizat conflictele interne. Atât cât s-a văzut din exterior, modificările la statutul PNL au fost un fiasco, o amestecătură de idei și prevederi care lasă loc la interpretări și la jocuri subterane. Ceea ce s-a văzut în public a fost prea puțin în comparație cu disputele la baionetă, cu intrigile, cu certurile și acuzațiile reciproce din spatele ușilor închise. Începe, din nou, sarabanda campaniei electorale interne, cu anunțuri de candidaturi și susțineri, cu vizite în teritoriu (la vedere și în cerc restrâns), cu proiecte mărețe de relansare a PNL, cu o așa-zisă opoziție fermă la PSD, cu înțepături între colegi care se vor transforma, odată cu apropierea datei Congresului Național, în acuzații și critici fățișe. Urmează un spectacol pe care l-am mai văzut, în ultimii 25 de ani, atât la PNL cât și la PNȚCD sau PD/PDL.
În acest moment, pare că Ludovic Orban a luat un mic avans. S-a anunțat, ”întâmplător”, și o discuție față în față Orban-Iohannis. O achitare definitivă (deja o are în prima instanță) îi va crește șansele lui Ludovic Orban de a câștiga funcția de președinte PNL, poziție pe care și-o dorește de ani buni. Între timp, încrengăturile de interese și lideri perdanți, în cea mai mare parte, macină agenda internă a PNL. Grupuri și grupulețe în jurul uselistului insipid Cristian Bușoi, în jurul Ralucăi Turcan, în jurul lui Cătălin Predoiu, mesaje împinse și ițe trase de alde Atanasiu, Blaga, Petrache, Falcă, Gorghiu și altele asemenea se manifestă din ce în ce mai zgomotos în partid. În același timp, se pare că PNL este legat ombilical de Klaus Iohannis, așa că se așteaptă și un mesaj din partea președintelui. Noroc că puterea PSD-ALDE își dă singură la gioale și menține treaz spiritul civic renăscut al românilor.
Și în Vrancea se petrec lucrurile aproape similar. Chiar dacă tensiunile par, deocamdată, estompate la nivel public, au început să se facă/ desfacă grupuscule și combinații pentru obținerea supremației în organizațiile principale și în filiala județeană. Se vehiculează mai multe nume de posibili candidați din două-trei mici facțiuni, se fac un fel de ”testări” interne și se tatonează posibilele variante. Toate astea nu pentru ca PNL să devină vreo forță capabilă să răstoarne, la un moment dat, colosul PSD, ci pentru satisfacerea unor orgolii și interese personale, unele dintre ele legate, invizibil, chiar de PSD. În toate aceste dispute interne, n-ar fi o surpriză ca o eventuală candidatură a lui Nini Săpunaru să aibă succesul scontat.