Klaus Iohannis: ”Situația de acum este foarte îngrijorătoare. Haideți să respectăm indicațiile specialiștilor, să respectăm normele!”

0
248

Președintele Klaus Iohannis a efectuat astăzi o vizită la Institutul Medico-Militar ”Șerban Cantacuzino”, După vizită, președintele a susținut o declarație de presă, în cadrul căreia s-a referit la situația actuală privind răspândirea noului coronavirus. Klaus Iohannis a făcut apel la conștiința tuturor – politicieni, autorități, cadre medicale și cetățeni – pentru respectarea regulilor, astfel încât să împiedicăm răspândirea virusului. Iată ce a spus președintele:

 • Azi e o zi tristă, avem un număr record de persoane găsite pozitive la COVID. În primul rând, suntem din martie în plină pandemie și pot spune că până acum câteva săptămâni lucrurile au mers destul de bine. Lucrurile nu au evoluat cum ne-am dorit. Răspunderea e partajată între autorități și cetățeni.
 • Măsurile sunt simple: masca și distanța. Trebuie să fim foarte atenți și la ce spun unii și alții. Vedem că sunt politicieni care încearcă să exploateze electoral acestă pandemie. E o cale eronată. E momentul să lăsăm divergențele politice.
 • Cer Parlamentului să dezbată în regim de urgență legea care clarifică carantina și izolarea.
 • Nu e momentul să disperăm, dar nici să lăsăm garda jos.
 • Virusul nu ține cont de granițe, de legi, dar noi avem cel mai important instrument să ne protejăm – conștiința noastră. Să nu ne imaginăm că dacă plecăm la munte sau la mare scăpăm de virus. Virusul merge cu noi.
 • Haideți să respectăm indicațiile specialiștilor pentru a putea trece cu bine de acestă perioadă dificilă. Trebuie să fim foarte conștienți de ce vrem – cu toții ne dorim să ne reluăm viața normală, dar nu se poate încă. Suntem încă în pandemie
 • Pe de altă parte, nu putem închide țara și să plecăm. Dacă vrem să se miște economia, să putem merge la mare sau la munte, trebuie să respectăm aceste norme. Ține de fiecare dintre noi să respectăm normele.
 • Despre acuzațiile PSD: aruncarea vinei nu ajută pe nimeni. Acum trebuie să accelerăm să avem o lege în vigoare. Legislația pe care o avem e slabă, așa a fost gândită, nu are rost să căutăm acum cine a făcut-o. De asta m-am adresat Parlamentului să lucreze rapid, ca să avem legislație.
 • Despre alegerile locale: după părerea mea, se pot organiza în septembrie dacă respectăm niște norme. Dacă se va organiza referendum (n.r. referendumul Fără penali în funcții publice), vom vedea. Nu evenimentul în sine e problema, ci campania. Vom avea campanii mai degrabă în online și pe TV. E o provocare și pentru politicieni, dar procesul de votare în sine se poate organiza dacă se respectă toate normele.
 • Situația în care ne aflăm e îngrijorătoare. Dacă situația se înrăutățește și nu găsim altă cale, putem reveni la măsuri mai restrictive. Eu nu îmi doresc acest lucru.
 • Haideți să respectăm normele în vigoare.