Iohannis, victorie la scor. Dar localele nu sunt ca prezidențialele, precum iarna nu-i ca vara

0
551
Bucurie mare în PNL după victoria zdrobitoare de la alegerile prezidențiale. Rezultatul foarte bun de la europarlamentarele din mai a fost confirmat și majorat la prezidențiale. Plus că, de circa o lună, moțiunea de cenzură inițiată de PNL a avut câștig de cauză și Ludovic Orban s-a instalat la Palatul Victoria. Teoretic, există toate condițiile pentru noi victorii PNL la alegerile locale și parlamentare de anul viitor.
Însă premisele electorale ale scrutinului local, din iunie 2020, sunt diferite față de europarlamentare și prezidențiale. Contextul, interesele, orgoliile, calculele și realitățile din teren sunt altele. La alegerile locale, primarii și consilierii PSD, plus ceilalți candidați (atât de la PSD cât și de la alte partide), vor avea altă abordare. Este vorba de interesul lor direct, de orgoliul lor, chiar de viitorul lor personal. Așa că, după 1 ianuarie, cel puțin primarii și consilierii PSD în funcție vor face ce știu ei mai bine pentru succesul electoral personal din luna iunie. Atunci nu vor mai lupta pentru un lider național, pentru Dragnea, Dăncilă, Ponta sau altul, nu vor lupta pentru partid, ci vor trage tare direct pentru ei înșiși. Cămașa e mai aproape decât paltonul, nu-i așa? Campania electorală ”lejeră” din acest an va fi total schimbată anul viitor.
Într-un fel, un mic antrenament pentru localele din luna iunie s-a făcut și la turul al doilea al prezidențialelor. Să luăm numai cazul județului Vrancea. După primul tur, se știe că Oprișan i-a cam tras de urechi pe primari, în special pe cei de la orașe, și i-a mobilizat pentru turul al doilea. Bine, principalul care trebuia urecheat era chiar Oprișan, care a fost mai mult absent în această campanie. Între cele două tururi de scrutin, primarii PSD au fost aproape zi de zi pe teren, au fost activi pe rețelele de socializare, au făcut poze, au stat de vorbă cu oamenii, au făcut ”tradiționalele” promisiuni și, totodată, acuzații la adresa adversarilor politici, i-au luat la ”sentiment” pe alegătorii slabi de înger (mai ales pe cei în vârstă), au băgat textele PSD cu pensiile și salariile ș.a.m.d. În seara de sâmbătă, în unele localități, a ”picat” iluminatul public, astfel încât echipele roșii au putut să mai dea o tură de influențare a votului de a doua zi (prin mijloace specifice). Brusc, între cele două tururi, mulți vrânceni s-au ”îmbolnăvit” și au devenit nedeplasabili, dar dornici de vot, astfel că au apărut, în plus, 600-700 de cereri pentru urna mobilă. În ziua votului, primarii și consilierii PSD au făcut turul secțiilor de votare, au stat prin preajmă, au cărat oamenii la vot, au creat și întreținut acea atmosferă apăsătoare, de presiune, de intimidare pentru ca alegătorii să simtă cine e șeful și pe cine trebuie să voteze. Vă dați seama cum va fi la scrutinul local, ținând cont de interesele personale? Președinții secțiilor de votare au rămas, în mare parte, fani PSD, oameni care nu vor să deranjeze partidul, care se îngrozesc la gândul că l-ar putea supăra pe Oprișan și care nu vor ”scandal”, nu vor să iasă din ”normalitatea” partidului autoritar. Iar membrii birourilor secțiilor de votare sunt, mai ales în mediul rural, oameni ai PSD, chiar dacă reprezintă alte formațiuni politice. Au fost și acum situații în care doar reprezentanții PNL și USR-PLUS au ținut, cu adevărat, cu partidele de care aparțineau. Și, la fel ca președinții secțiilor de votare, și lucrătorii MAI se feresc să-l supere pe Oprișan, să deranjeze PSD, preferând batista pe țambal dacă apar probleme. Iar la alegerile locale va fi imposibil să nu apară tensiuni, probleme, forțări ale limitelor legii etc.
Așadar, dacă liberalii se culcă pe o ureche, la umbra rezultatelor de la europarlamentare și prezidențiale, sub plapuma cam subțire a Guvernului Orban, atunci scrutinul local le va trage o palmă grea. Ce ar putea fi urmată de încă una, la parlamentare. Orgoliul și trufia de la nivel local și național sunt cei mai mari dușmani ai liberalilor, de la cea mai mică localitate și până la Capitală. Și nu e cazul să se cânte prohodul la PSD, că nu e deloc la pământ.
PS 1 – La alegerile locale, românii din străinătate nu votează, decât dacă vin acasă în ziua votului. Nu știm cum va fi cu votul prin corespondență. Așa că PNL pierde, din start, câteva procente. Mai contează și candidații, pentru că nu poți câștiga postul de primar chiar cu oricine.
PS 2 – Timid, unii primari PSD încearcă marea cu degetul și bat la porțile PNL (inclusiv în Vrancea) pentru a candida sub mantia liberală la alegerile locale din iunie 2020. Și, fără mirare, unii din PNL (inclusiv din Vrancea) se arată încântați și dornici să-i primească.