In memoriam, profesor Ștefan Mocanu

0
746

Primăvară… Un soare mult așteptat! Coroane spectaculoase de copaci înfloriți… Speranță… Și totuși,  ”enigmatic și cuminte”, un alt cadru didactic a plecat dintre noi… Domnul Profesor ȘTEFAN MOCANU…. Un om care a ”zidit” comunitatea educațională a orașului Mărășești. Un om ai cărui pași au devenit drum pentru cei din jur, fie ei elevi, colegi de cancelarie, oameni simpli, rude, prieteni… Ne aducem aminte de articolul publicat în anul 2013 de dra. prof. Ema Corina Dragomir în Revista ”Aspirații” a Liceului Tehnologic ”Eremia Grigorescu” din Mărășești. „Ani de liceu…. când ţii soarele în mână şi te crezi legendar Prometeu”

”Anii de liceu sunt frumoşi, oriunde ar fi. Ţi se pare că lumea e a ta şi că tinereţea e veşnică.  La Liceul din Mărăşeşti a învăţat şi fostul director al liceului, domnul Profesor Ştefan Mocanu. Ştefan Mocanu a fost admis la Liceul din Mărăşeşti în 1965, la o clasă de real, o clasă cu elevi care şi-au dorit să înveţe şi să devină ceva în viaţă, prin propriile puteri. Din 21 elevi, 18 au fost admişi la facultate. De asemenea, îşi aminteşte acesta, era o concurenţă acerbă între elevi, fiecare îşi dorea să fie cel mai bun. (…) a fost admis la Facultatea de Fizică, specializarea Fizică-Chimie pe care a absolvit-o ca şef de promoţie. A lucrat mai întâi la Şcoala Pădureni, după care  din 1979 a fost angajat la Liceul din Mărăşeşti; a obţinut rezultate bune şi foarte bune cu elevii săi la concursuri şcolare, olimpiade. Pe atunci, copiii erau atraşi de Fizică şi de “mânuirea aparaturii de laborator” şi chiar contribuiau la realizarea de material didactic. (…). Domnul profesor a deţinut mai multe funcţii printre care metodist, membru în diferite comisii ale Inspectoratului Şcolar,  preşedinte, vicepreşedinte, membru în comisiile de examene naţionale. De asemenea a fost director al liceului din 1985 şi până în ianuarie 2010.

Fără muncă asiduă nu există rezultate 

Munca la catedră a fost grea, profesorul Ştefan Mocanu a depus mult efort, dar a avut şi satisfacţii profesionale. Toate strădaniile au fost în interesul elevilor pentru ca aceştia să plece din şcoală, dacă nu cu mai multe cunoştinţe, măcar cu o educaţie pentru societate. Iar pe elevi a încercat să-i facă să înţeleagă că fără muncă nu obţii nimic. “Indiferent de ce sarcini am primit am încercat să educ şi să conving elevii că fără o muncă asiduă rezultatele nu pot să apară. Am încercat să fiu aproape de ei, ca la rândul lor să capete încrederea că tot ce doream este doar în înteresul lor”, spune domnul profesor. Acesta este mândru că în cancelarie sau cu diferite ocazii (inspecţii, comisii de examene, etc.) poate sta de vorbă cu colegi care i-au fost elevi. Domnul profesor ar dori ca şi elevii de acum să aibă aceeaşi atitudine faţă de muncă, studiu, educaţie ca şi cei din primele promoţii ale sale. Ştefan Mocanu găseşte şi o posibilă explicaţie pentru unele eşecuri şcolare din ziua de astăzi“Poate şi mediul actual al societăţii intervine în unele nereuşite. Apreciez colectivul de cadre didactice cu care lucrez pentru efortul pe care îl depune pentru instruirea şi educarea elevilor acestui liceu”, adaugă domnul profesor.

Acum vorbim despre domnul Profesor Ștefan Mocanu la trecut… Nu mai este printre noi… El este cu noi, în inimi și în minți. Domnule Profesor, vă mulțumim! Vă mulțumim pentru zile și învățăminte, pentru îndrumări și încurajări, pentru dedicația cu care ați trăit și ați învățat pe alții, pentru zâmbet și curaj.

Domnule Profesor să aveți drum lin în Lumină și cu Lumină! Odihniți-vă în pace, domnule Profesor Ștefan Mocanu! (Anamaria Florina Zaharia – profesor documentarist – Centrul de Documentare și Informare Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești)


Surprize La Domicliu Focsani
Comandă o Surpiză la Domicliu ! Livrăm în toată Vrancea, la Data și Ora Stabilită de Tine!


Administrare și Mentenanță Site-uri de Prezentare și Magazin Online></a>

<!-- /96038750/Vrancea24/Billboard -->
<div id='div-gpt-ad-1674821856114-0' style='min-width: 300px; min-height: 90px;'>
 <script>
  googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1674821856114-0'); });
 </script>
</div></div>    </div>

    <footer>
      <!-- post pagination -->      <!-- review -->
      <div class=
Articolul precedentProiecte care vizează județul Vrancea, incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență
Articolul următorCoronavirus, ora 13.00: 998.555 infectate (Vrancea-9.772), 896.573 vindecate, 1.496 la ATI, 24.867 decese în România