sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăAdministratieGuvernul nu are de gând să organizeze alegeri locale parțiale în localitățile...

Guvernul nu are de gând să organizeze alegeri locale parțiale în localitățile fără primari/ Două comune din Vrancea sunt în această situație

O statistică realizată luna trecută indica faptul că, la ora actuală, în România sunt 57 de localități care au rămas fără primari, din diverse motive: deces, demisie, incompatibilitate, decizie definitivă a instanței, condamnare penală. Printre acestea se află și comunele Tănăsoaia și Mera. Comuna Tănăsoaia nu mai are primar din decembrie 2020, atunci când edilul Romeo Vulpe a fost condamnat definitiv la închisoare cu suspendare. Comuna Mera nu mai are primar de la sfârșitul lunii ianuarie a.c., odată cu decesul edilului Ion Sticlaru. De asemenea, sunt 7 orașe fără primari, în țară: Sectorul 5 București, Lugoj, Anina, Turceni, Băilești, Sângeorz-Băi și Valea lui Mihai. Până acum, însă, Executivul nu a luat nicio hotărâre privind organizarea alegerilor locale parțiale, acolo unde este nevoie, conform legii. ”Raportat la fluxul continuu al cazurile de încetare a mandatelor de primar, Guvernul va lua o decizie privind organizarea și desfășurarea alegerilor locale parțiale la aceeași dată în toate localitățile care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru organizarea acestora, generată de complexitatea operațiunilor electorale, precum și de costurile pe care le implică organizarea separată și frecventă a alegerilor locale parțiale“, a transmis Guvernul în urma unei solicitări din partea cotidianului Adevărul.

Legea spune că Guvernul fixează data organizării alegerilor pentru funcția de primar, la propunerea „autorităților cu atribuții în organizarea alegerilor, pe baza solicitării prefectului“. Termenul legal este de 90 de zile de când e declarat vacant locul de primar. Pe aceste considerente legale, partidele din opoziție Forța Dreptei și USR au depus acțiuni în instanță, pentru a obliga Executivul să organizeze alegeri parțiale. Câteva acțiuni în instanță au primit, deja, decizii favorabile, însă nedefinitive. Urmează judecarea recursului, care s-ar putea întinde pe o perioadă destul de lungă de timp. O astfel de decizie favorabilă a primit și acțiunea depusă de reprezentanții Forța Dreptei din comuna Tănăsoaia.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu