duminică, mai 26, 2024
AcasăStiri InterneGuvernul a adoptat prima excepție la ordonanța ”austerității”: a deblocat posturile din...

Guvernul a adoptat prima excepție la ordonanța ”austerității”: a deblocat posturile din învățământ

Guvernul a adoptat, miercuri, memorandumul pentru deblocarea posturilor din educație. Decizia este necesară după intrarea în vigoare a ordonanței de urgență privind reducerea cheltuielilor bugetare, care cuprinde și stoparea angajărilor la stat. Astfel, memorandumul stipulează că se pot organiza concursuri pentru a se ocupa posturi vacante sau temporar vacante din instituțiile de învățământ superior și instituțiile de învățământ preuniversitar pentru anul în curs. ”În ceea ce privește învățământul preuniversitar, pentru anul în curs, memorandumul prevede organizarea de concursuri pentru a ocupa posturile didactice vacante sau rezervate din învățământul preuniversitar, concursul organizat la nivel național, sesiunea 2023 aflat în derulare, concursuri organizate la nivel județean sau în București, sesiunea anului în curs, și concursurile pentru ocuparea posturilor didactice de predare, care sunt vacantate pe parcursul anului școlar 2023-2024, organizate la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, inclusiv în centrele județene de resurse sau asistență psihopedagogică, Case ale corpului didactic, cluburi sportive școlare, palate sau cluburi ale copiilor. Este valabilă această decizie și pentru concursurile sau examenele care vizează ocuparea de posturi didactice auxiliare și nedidactice vacante sau temporar vacante din unitățile de învățământ preuniversitar, inclusiv din centrele județene de resurse și asistență psihopedagogică.”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Memorandumul adoptat în ședința Guvernului de miercuri face referire și la concursurile pentru ocuparea funcțiilor de conducere vacante din unitățile de învățământ preuniversitar de stat. Prin această decizie, Guvernul permite deblocarea ocupării acestor categorii de posturi. ”Potrivit datelor pe care le avem de la Ministerul Educației, pot să vă spun că în sistemul din învățământul preuniversitar de stat, totalul de posturi finanțat din bugetul de stat, prin Ministerul Educației, pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat este de 293.855, din care numărul maxim de posturi finanțat din bugetul de stat pentru sistemul preuniversitar de stat, învățământul de masă este de 274.752, în timp ce numărul maxim de posturi finanțat prin bugetul Ministerului Educației pentru învățământul special este de 19.103. Diferența celor 3.245 de posturi va fi utilizată pentru a înființa și funcționa servicii de educație timpurie complementară începând cu următorul an școlar.”, a mai precizat reprezentantul Guvernului.

Potrivit datelor oficiale, în prezent sunt vacante 2.963 de posturi în învățământul de masă și 227 în învățământul special, posturi didactice auxiliare vacante – 1.002 învățământ de masă și 97 învățământ special, în timp ce posturile nedidactice vacante sunt 1.961 învățământ de masă și 130 învățământ special. Din cele din cele 6.733 de posturi aprobate pentru inspectoratele școlare, Casele Corpului Didactic și unitățile conexe, în prezent sunt vacante în unitățile conexe 22 de posturi, iar în inspectoratele școlare 57 de posturi. ”În privința posturilor didactice de predare pentru anul școlar 2023-2024, potrivit datelor pe care le am acum, în prezent sunt publicate pentru ocuparea prin concurs și în etape ulterioare ale mobilității personal didactic de predare un număr total de 72.663 de posturi didactice de predare sau vacante, fie rezervate, complete sau incomplete, din care 6.837 pentru angajare pe perioadă nedeterminată, iar 17.784 de posturi didactice de predare vacante sau rezervate complete pentru angajare pe perioadă determinată, restul fiind incomplete.”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Deblocarea posturilor din învățământ nu are efect asupra protestelor din sistem. Liderii federațiilor sindicale din educație s-au întâlnit cu oficialii Guvernului, însă primele discuții nu au dus la niciun rezultat concret în privința revendicărilor salariaților. Astfel, după greva de avertisment de miercuri, luni, 22 mai, se va declanșa greva generală în sistemul de învățământ. ”Ni s-au avansat nişte propuneri pe care noi le considerăm nesatisfăcătoare în momentul de faţă, respectiv aplicarea în integralitate a Anexei opt pentru toţi cei care sunt prinşi pe anexa în cauză, Anexa opt pe Legea 153, şi posibilitatea prinderii în programul de guvernare a învăţământului ca prioritate naţională. Asta este ceea ce s-a lansat în urma discuţiei respective (…). Ce pot să vă transmit foarte clar: greva care a fost anunţată va începe luni, 22 mai, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar. Nu avem niciun motiv în momentul de faţă pentru a renunţa la această formă extremă de protest. Nu ne-am dorit-o.”, a spus președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Marius Nistor, după discuțiile de la Guvern.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu