FOTO VIDEO Premieră la Parchetul Vrancea: s-a înființat ”Locul de bine”, o cameră specială pentru audierea copiilor

0
351
La Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea s-a inaugurat, astăzi, camera de audiere dedicată minorilor victime sau martori ai unor infracțiuni, un proiect realizat de Asociația Zi de Bine, alături de Ministerul Public. Acest ”Loc de bine” dă șansa desfăşurării audierii minorului după un protocol adaptat vârstei și de către un specialist intervievator, într-un spaţiu amenajat specific pentru copii, cu elemente și materiale de sprijin care să îi ajute să își spună povestea. Intervievatorul poate fi ajutat să lămurească aspecte importante legate de comiterea faptelor chiar în timpul audierii, printr-un sistem de intercomunicare cu magistratul,  care asistă din cea de-a doua cameră, camera tehnică.
Fereastra unidirecțională dintre cele două camere permite observarea nemijlocită a procedurii de audiere fără ca cel mic să fie confruntat cu alți adulți necunoscuți sau care îi reactivează emoțiile negative ale traumei suferite. Două camere robotice înregistrează mărturia și surprind fiecare detaliu din comportamentul copilului, cu risc minim de sugestibilitate. Pe lângă autenticitate, înregistrarea furnizează, așa cum cere CEDO în multe condamnări contra statului român, premisele unei evaluări psihologice obligatorii în dosarele cu victime vulnerabile. Iar cel mai important lucru este că reaudierea copilului este rareori necesară. Camera de bine a fost deschisă în prezența primului procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, Victoria Bârsan, Ligia Bărbării, medic legist și membru al Asociației pentru victimele infracțiunilor sexuale și Oana Diana Pandele, medic specialist în medicină legală la SML Focșani.

 
Potrivit datelor oficiale, copiii care sunt victime sau martori ai unor infracțiuni intră tot mai des în contact cu sistemul judiciar din România. În anul 2020, 2.111 copii au fost victime în dosarele trimise în judecată de procurorii români, iar în 2019, 2.222 de copii, adică o cincime din totalul victimelor înregistrate în rechizitoriile parchetelor din România, în decurs de un an.