FOTO Uniriștii și Unirea

0
109

Dacă uniriştii la sfârșitul secolului XIX inițiau o tradiție, aceea a sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române prin activități de amploare, tot ei trebuie să marcheze cum se cuvine anul Centenarului, 2018, printr-o serie de manifestări, dar şi prin descoperirea sau redescoperirea fiecărei provincii româneşti, aducând la lumină celor mai puţin ancoraţi în realitate sau doar ignoranţi, comorile naturale, dar şi istorice, culturale și spirituale care ne dau identitate pe acest pământ.                                                                                              Cel dintâi proiect inițiat s-a numit România 100.2100.152.” Inițiat de profesorii Octavian Dragomir și Enache Pătrașcu, proiectul a atras în activitățile desfășurate numeroși elevi uniriști de gimnaziu și liceeni alături de cadrele didactice ale CNU. Denumirea proiectului înseamnă, mai întâi, 100 de ani de la crearea statului naţional unitar modern, proces încheiat la 1 decembrie 1918, dar început la 1859 şi poate, ceva mai devreme, din vremea Revoluţiei de la 1848, când s-au deşteptat sentimentele naţionale, iar românii au înţeles că aparţin aceleeaşi naţii şi numai uniţi pot răzbate; mai înseamnă 2100 de ani de la venirea lui Burebista în fruntea statului dac centralizat şi unirea tuturor triburilor din Bazinul Dunării de Jos şi din spaţiul carpatic, dar,  în egală măsură, maxima înflorire şi expansiune teritorială a statului dac, nişte dimensiuni teritoriale neegalate nici măcar de România Mare; în sfârşit, dar nu în ultimul rând, se împlinesc 152 de ani de când CNU există şi s-a constituit într-un focar de cultură şi deşteptare a maselor, în egală măsură, în oraşul Focşani şi în judeţul Vrancea, liceul nostru apărând într-o perioadă de modernizare a statului român şi dând oameni de o valoare remarcabilă ce au contribuit la acest proces.

Un alt proiect care a continuat și în acest an a fost Refacerea legăturilor de suflet cu românii din spațiul ex-sovietic”. Acest proiect transfrontalier îşi propune o deschidere către spaţiul răsăritean, acolo unde, vremelnic, frontierele despart românii de români. Uniriştii sunt primii din judeţ care au iniţiat parteneriate educaţionale cu şcolile şi comunităţile româneşti din spaţiul ex-sovietic. Iniţiatorul proiectului, profesorul de istorie Adrian Atarcicov, şi-a propus revigorarea sentimentului naţional al românilor din afara frontierelor actuale ale statului român cât şi promovarea valorilor comune europene. Grupul ţintă al proiectului îl reprezintă elevii şi profesorii comunităţilor româneşti din spaţiul ex-sovietic (Basarabia, Bucovina) şi refacerea unor legături de suflet prin acţiuni culturale şi educative comune. În primăvara acestui an profesorii uniriști au fost oaspeții colegilor lor de la Gimnaziul nr. 6 din Cernăuți, iar în toamna acestui an aceștia au revenit la Focșani și la Colegiul Unirea. Nu trebuie uitată legătura de suflet cu elevii și profesorii basarabeni de la Liceul Româno-Francez Gheorghe Asachi din Chișinău. Alături de aceștia uniriștii au participat la manifestările dedicate Marii Uniri din 27 martie dar și la o serie de activități cultural-artistice desfășurate în zilele de 9-11 noiembrie. Vizita în capitala Moldovei a debutat cu un tur pietonal prin centrul istoric, martorul marilor proclamații istorice, cu vizita și închinarea în catedrala mitropolitană din Chișinău și cu un omagiu adus la statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din fața Parlamentului.

De un secol împreună” este titlul unui alt proiect național din care CNU. Inițiat de Școala Gimnazială „Sava Popovici Barcianu” din Rășinari, Sibiu, proiectul își propune activități comune  cu școli și licee centenare sau care au în denumire cuvântul Unirea. Un moment din acest parteneriat s-a petrecut zilele trecute, când în parcul CNU a fost plantat stejarul centenar în apropierea celui sădit în urmă cu mai bine de 90 de ani. (sursa: CN Unirea Focșani)