FOTO Tradițiile romilor lingurari din Mărășești, prezentate elevilor

0
396

Asociația „Voluntariat pentru Viață” din Mărășești continuă proiectele de valorificare a patrimoniului local, prin Proiectul „Pe aici nu se trece!”, în cadrul Programului „Corpul European de Solidaritate”, proiect menit să susţină ideea de educaţie pentru valorile patrimoniului cultural local şi naţional şi care promovează contactul direct cu comunitatea şi cultura romani, prin intervenţia directă în rândul elevilor romi şi neromi, printr-o abordare integratoare.
Într-o frumoasă zi de octombrie 2019, la Mărășești a fost organizat un atelier „hand made” de realizare a obiectelor tradiţionale din lemn, specifice tradiției romilor lingurari din comunitatea Modruzeni din Mărăşeşti. 20 de copii şi tineri din Mărăşeşti, alături de grupul de iniţiativă al proiectului, la care s-a adăugat și profesorul de istorie Sanda Burlacu de la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești, în total peste 40 de persoane, au fost astăzi oaspeţii familiei Durac şi au învăţat să cioplească linguri, blidare, coveţi, sărăriţe, lăzi de zestre, dar au povestit și despre tradiţiile romilor lingurari din comunitatea noastră.
Inițiatorul acțiunii a fost tânărul student Ionuț Durac, un urmaș și un continuator al tradițiilor rome privind meșteșugul obiectelor din lemn. Prin derularea acestui proiect intercultural, Asociația „Voluntariat pentru Viață” din Mărășești dorește să contribuie la îmbogăţirea identităţii culturale a tinerei generaţii, la crearea sentimentului de apartenenţă la neam şi la schimbarea viziunii despre Mărăşeşti, creată, de multe ori, prin necunoșterea realităților socio-economice.
Trebuie menționat că, pentru creșterea forței de muncă de pe moșia lui Gheorghe Ulisses Negropontes, în anii 1910-1911, sunt aduși la Mărășești 14 romi lingurari, originari din comuna Măgura, județul Buzău. Aceasta este prima atestare a romilor lingurari la Mărășești. (prof. Cătălin Mocanu)