FOTO Pompierul lunii iulie, Lică Bîndar, un adevărat erou

0
425

Considerați eroii anonimi ai zilelor noastre, pompierii militari ne arată cum onoarea rămâne o îndatorire constantă a conduitei lor, reprezentând totodată o răsplată a manifestării celor mai înalte virtuți: curaj și devotament.

”Pompierul lunii iulie 2023”, plutonierul adjutant șef Bîndar Lică, pune în valoare aceste calități, oferind prin faptele sale un exemplu a ceea ce înseamnă să fii un salvator dedicat meseriei și semenilor. Mărturie în acest sens sunt sutele de intervenții la care a participat în cei aproape 17 ani de activitate la Secția de Pompieri Vidra, în care s-a remarcat ca un bun profesionist. Printre cele mai dificile misiuni se numără  incendiul devastator din anul 2015, în urma căruia 7 case din satul Coza au fost mistuite de flăcări dar care din fericire nu s-a soldat cu victime omenești, teribilul accident din iunie 2020 de la Bolotești, în urma căruia  a fost activat Planul roșu de intervenție, la care a participat din timpul liber, salvarea celor 12 persoane surprinse de viitură și rămase izolate pe râul Zăbala, în zona Nereju, în anul 2021. Astfel, pentru activitatea desfășurată în anul 2019 a fost avansat în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim, iar în iunie 2021 a fost înaintat în gradul următor, în mod excepțional.

În situații deosebite, în care viața atârnă de un fir de ață, este nevoie de oameni excepționali. Așa se face, că anul acesta, în data de 26 iulie, plutonierul adjutant șef Bîndar Lică a devenit eroul unei familii din Sălaj. Mașina în care se aflau tatăl, mama și cele două fetițe s-a izbit frontal de o autoutilitară, în timp ce se deplasa pe DN 2D, pe raza localității Tulnici. Accidentul s-a produs foarte aproape de casa unde se afla colegul nostru, care la acel moment era împreuna cu fratele și un fin de-al său. Zgomotul extrem de puternic din urma impactului dintre cele două autovehicule, i-a făcut să-și dea seama că a avut loc un accident grav. Au ieșit cu toții din casă și s-au îndreptat spre locul cu pricina. Singurul care știa ce să facă în astfel de situații era plutonierul adjutant șef Bîndar Lică.

La fața locului imaginea era de coșmar. În autoturism, toți membrii familiei erau răniți, la fel și șoferul autoutilitarei. A evaluat imediat situația și trecut la acțiune. În timp ce intervenea a anunțat evenimentul și a furnizat informații colegilor din dispecerat.  Pe bancheta din spate a autoturismului se aflau două fete, una de 12 ani și alta de 15 ani. Fata cea mică era rănită grav fiind în stare de inconștiență, prezentând o plagă deschisă la cap de aproximativ 20 cm și otoragie (scurgeri de sânge prin ureche). Trebuia acționat rapid, fiindcă din cauza hemoragiei puternice aceasta putea intra în orice moment în stop cardio respirator. A hotărât să spargă luneta din spate a autoturismului și să extragă fetițele din interior. La scurt timp au ajuns echipajele de intervenție, respectiv colegii de la Punctul de Lucru Tulnici, pe care îi cunoștea destul de bine. Având la îndemână trusa de prim ajutor a trecut la realizarea hemostazei și a bandajat rana fetiței de 12 ani, iar cu aparatul de respirat i-a acordat oxigen. Copila a început să miște dar rănile severe pe care le suferise îi puneau în continuare viața în primejdie, iar șansele de supraviețuire scădeau progresiv cu fiecare minut ce trecea. Dat fiind că subofițerul cunoaște foarte bine zona Tulnici, pentru că aici și-a desfășurat activitatea ca pompier voluntar, a calculat în minte timpii de intervenție și a hotărât că cel mai bine este să solicite la fața locului elicopterul SMURD. Această decizie a salvat viața fetiței. În 20 de minute elicopterul a preluat pacienta și a transportat-o la spital.

Echipajul medical de pe elicopter l-a felicitat pentru modul în care a stabilizat fetița.  Mulțumiri a primit și din partea tatălui, de care a rămas profund impresionat. Cu toate că avea mâna ruptă în două locuri a ignorat orice durere și a ajutat cum a putut, ca să își pună mai întâi familia în siguranță. După ce fetița cea mică a fost preluată de elicopter s-a prăbușit la pământ și a cerut la rândul său ajutor. A doua zi acesta îl anunța că fiica sa fusese operată cu succes. Au ținut permanent legătura, iar colegul nostru a ținut să-i facă o vizită la spital fetei și să-i aducă din nou zâmbetul pe față, ducându-i în dar niște ursuleți.  Coincidența face ca în ziua decernării diplomei să fie externată și fata. Vestea l-a bucurat foarte tare pe plutonierul adjutant șef Bîndar Lică. De asemenea, ne-a și recunoscut că aceasta este cea mai mare satisfacție.

Cu toate că este conștient că datorită lui întâmplarea a avut un final fericit, atitudinea îi rămâne modestă spunând că este mulțumit că a făcut ce a știut mai bine, pentru că reușita intervenției a ținut de buna colaborare și coordonare dintre toți cei care au intervenit. De altfel, a fost prima dată când a făcut echipă cu fratele său, iar rezultatul a fost unul pe măsură. Fapta lui ar fi rămas necunoscută, pentru că el considera că a primit deja tot ce și-a dorit, însă noi am ținut să ne manifestăm încă o dată recunoștința. În cazul lui „Nu titlurile îi onorează pe oameni, ci oamenii își onorează titlurile.”

Respect și onoare, plutonier adjutant șef Bindar Lică!

La final, întărim din nou ideea că situațiile exceptionale au nevoie de oameni excepționali. În aceste zile, plutonierul adjutant șef Bîndar Lică face parte din contingentul pompierilor militari români dislocați să lupte împotriva incendiilor mistuitoare de pe tărâmuri elene, fiind plecat în misiune în Grecia. Îi dorim misiuni ușoare și îl așteptăm să se întoarcă sănătos acasă! Ești un adevărat erou, ”Pompierul lunii iulie 2023”! (ISU Vrancea)