AcasăSocietateFOTO Polițiștii au predat lecții de siguranță rutieră în școli

FOTO Polițiștii au predat lecții de siguranță rutieră în școli

Pe parcursul anului școlar 2021-2022, la nivel naţional s-a derulat a VII-a ediție a Programului Educativ ”Şcoala Siguranţei Tedi” în baza protocolului de colaborare încheiat între Inspectoratul General al Poliţiei Române,  Maspex România și  Ministerul Educaţiei.  Obiectivul programului este de a-i învăța pe elevii claselor I, în mod creativ, să conștientizeze, să evite și să gestioneze cât mai bine pericolele.

Ieri, 8 iunie, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, alături de colegi din cadrul Serviciului Rutier s-au întâlnit cu elevi de clasa I din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ștefan cel Mare” Focșani pentru o lecție cu privire la potențiale pericole în care cei mici și-au însușit informaţii utile pentru siguranţa personală, prin metode educative specifice vârstei.

Siguranța rutieră, siguranța on-line, siguranța în vacanță și siguranța copiilor care rămân singuri acasă au fost temele abordate cu ocazia întâlnirilor care au avut drept obiective formarea și dezvoltarea abilităților necesare celor mici, astfel încât să fie capabili să evite situațiile riscante în care se pot afla la un moment dat.

Activitățile polițiștilor au continuat în rândul preșcolarilor din cadrul Grădiniței cu Program Prelungit Modelite Focșani, care s-au bucurat de prezența polițiștilor pentru o lecție de educație rutieră   interactivă și au primit sfaturi pentru a fi în siguranță acasă, pe stradă sau la școală.

Având în vedere că urmează vacanța școlară, recomandăm părinților să acorde o atenție deosebită relației cu proprii copii, să discute cu ei principalele reguli pe care trebuie să le respecte atunci când nu sunt împreună, pentru a nu fi implicați în evenimente nedorite.

Astfel, dragi părinți, vă recomandăm:

  • Învățați copilul să țină ușa casei închisă și să nu permită accesul persoanelor necunoscute, chiar dacă acestea pretind că au fost trimise de cineva din familie.
  • Asigurați-vă că nu va spune nici unei persoane care sună la telefon că este singur acasă sau care e programul celor din familie.
  • Explicați copilului că trebuie să vă spună dacă dorește să plece în vizită sau să primească acasă colegi și prieteni pentru a petrece timpul împreună.
  • Supravegheați activitatea copilului dumneavoastră pe Internet. Folosiți anumite mecanisme de control parental și instalați instrumente de filtrare a Internetului.
  • În cazul în care cineva din mediul on-line îl face să se simtă inconfortabil sau le provoacă teamă trebuie să renunțe la comunicarea cu acea persoană și să vă spună imediat.
  • Amintiți-le că trebuie să respecte regulile de circulație atunci când circulă pe stradă în calitate de pieton sau atunci când merg la plimbare cu trotineta, bicicleta ori patinele cu rotile.
  • Asigurați-vă că locurile în care se joacă sunt sigure, departe de traficul rutier, clădiri în construcție/dezafectate, lacuri sau râuri etc.

Dintre sfaturile pe care poliţiştii le adresează celor mici, amintim:

* Pe drum, fii atent la semnele de circulație și respectă ceea ce indică ele! Astfel, vei fi în siguranță!

* Când mergi pe stradă, fii foarte atent! Ai deosebită grijă la traversarea străzii!

* Traversează doar la culoarea verde a semaforului! Culoarea roșu înseamnă STOP! Când o vezi, oprește-te și așteaptă culoarea verde!

* Când urci în mașină, pune-ți întotdeauna centura de siguranță! Amintește-le și celorlalți pasageri să facă același lucru! Centura de siguranță îți protejează viața și sănătatea!

* Când mergi spre școală, deplasează-te întotdeauna pe trotuar, iar dacă nu este trotuar, pe marginea drumului! În situația în care nu există nici margine, te poți

deplasa pe carosabil, însă fii foarte atent și stai cât mai aproape de margine! Întotdeauna mergi pe partea stângă a carosabilului!

* De fiecare dată când te simţi în pericol, anunță mai întâi un adult despre problema pe care o ai, iar acesta va decide dacă este nevoie să sune la 112.

Joacă-te doar în locurile sigure! Nu te juca niciodată lângă șosea sau iarna pe lacul înghețat!

* Dacă ești singur acasă, nu deschide nimănui ușa! De asemenea, nu te juca cu obiecte care te pot răni (cuţit, chibrit, aragaz)! (SURSE: IPJ Vrancea)

 

 

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu