FOTO Oamenii străzii, ajutați de Crucea Roșie pe durata pandemiei

0
297

Suntem cu toţii cuprinşi în panică de pandemie dar mai avem de răspuns la o întrebare: Ce facem cu cei care nu au unde să se autoizoleze?!…
Pentru că este aproape imposibil ca oamenii străzii să respecte recomandările privind COVID-19, Crucea Rosie Vrancea a întreprins următoarele măsuri: izolarea persoanelor fără adăpost în Centru Adăpost de Noapte Bahne, pe o perioadă de minim 15 zile; izolarea persoanelor fără adăpost în 2 locuinţe modulare de tip container, cu o capacitate de 8 locuri, ale Filialei de Cruce Rosie Vrancea; asigurarea serviciilor de găzduire, consiliere psiho-sociala, îngrijire, hrană, igienă (dezinfecţie, deparazitare), medicamente, îmbrăcăminte, încălţăminte, evaluare, intervenţie, monitorizare-corelarea persoanelor izolate cu servicii şi resurse, în funcţie de nevoi.

Despre Coronavirus şi cât e de periculos, persoanele fără adăpost, din baza de date a Filialiei de Cruce Rosie Vrancea, au aflat de la personalul angajat al organizaţiei, în cadrul şedinţelor de consiliere socială, individuală şi de grup, însă, continuând să îşi petreacă viaţa în stradă, este imposibil să respecte măsurile de protecţie, cum ar fi cele privind igienă, de exemplu. Crucea Rosie Vrancea consideră că în contextul actualei crize situaţia persoanelor fără adăpost devine o prioritate. Medicii avertizează că odată infectaţi aceştia pot împrăştia mai departe virusul în comunitate.
Prin permiterea unor pungi de marginalizare socială extremă ne expunem cu toţii mai mult la boli, tocmai pentru că e o problemă pe care o ignorăm de foarte multă vreme. În cazul în care începe să se transmită acest nou virus în rândul claselor sociale de jos, există o foarte mare probabilitate să nu se poată controla deloc răspândirea acestuia pentru că sunt oameni care, în general, nici nu au mijloace de informare, nu au eficacitatea necesară de a se informa de la instituţii şi sunt deseori mai predispuşi la boli. Deocamdată la nivel psihologic la ei a pătruns mai puţin psihoza care ne-a cuprins pe toţi ceilalţi. Sunt oarecum învăţaţi să trăiască de azi pe mâine, să nu aibă aşteptări şi din acest punct de vedere sunt pe linia de plutire. Totuşi, atunci când ne deplasăm am putea ca, dincolo de gândurile noastre legate de ce trebuie să facem în ziua respectivă, să ne aruncăm privirea în stânga şi în dreapta şi să încercăm să-i observăm şi pe oamenii de pe stradă. E clar că fiecare le are pe-ale lui, priorităţile şi grijile lui, dar e important să ne uităm şi după astfel de oameni.
Nu e simplu să-ţi cauţi un loc în care să dormi în fiecare seară, nu e uşor să obţii hrana în fiecare zi. Nu au acelaşi ritm de viaţă ca noi. În afară de asta, ei nici nu proiectează viitorul în niciun fel, ei chiar trăiesc ziua de astăzi. Nu-i sperie viitorul, fiindcă pentru ei viitorul ca noţiune nici măcar nu există. (Sursa: Crucea Roșie Vrancea)