FOTO O familie de fermieri din Vrancea, exemplu de succes într-o revistă națională de profil

0
2317

Marcela Pricop și Marcel Taftă, doi soți din comuna vrânceană Răcoasa, au dezvoltat o afacere cu produse din lapte de capră după rețete tradiționale, care merge foarte bine. Cei doi soți s-au cunoscut în Italia, unde au muncit vreme de aproape zece ani, iar în 2013 au revenit în țară, unde cu banii câștigați au cumpărat 99 de capre. Între timp, ferma „Căpriţele lui Robert”, denumită așa de la numele copilului cel mic, a crescut și cele aproape 500 de capre asigură o oarecare bunăstare familiei care procesează în jur de 350 de litri de lapte pe zi. De două ori pe săptămână, produsele lactate din gospodărie, respectiv cașcaval afumat și proaspăt, telemea, iaurt, kefir, lapte proaspăt, brânză maturată ținută la borcan etc, toate personalizate, sunt vândute în piețele din Focșani și Panciu, iar de curând un magazin din București preia din produsele făcute acasă. Despre afacerea care merge ca pe roate a scris și revista Ferma, care a vizitat „brânzăria” de la Răcoasa.

„Am ajuns în al treilea an şi vindem destul de bine pe bază de comenzi: laptele e 7 lei litrul, iaurtul, kefirul, sana 14 lei/l, cașcavalul 30 şi 35 lei/kg cel afumat, caşul de capră 25 lei/kg, telemeaua 25 lei/kg, urda 15 lei/kg. Am reușit să-mi fac etichetele pentru că produsele sunt personalizate. E multă muncă, dar făcând numai brânză, nu faci de nicio… brânză!”, a spus Marcela Pricop pentru revista Ferma.

Gospodarii lucrează aproape 70 de hectare de teren, din care 44 sunt închiriate de la primărie. Au accesat și fonduri europene, prima dată 40.000 de euro, pe Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, bani cu care s-au achiziționat o parte din animale și utilaje agricole, iar acum încearcă să se doteze cu mulgătoare și echipamente pentru procesarea laptelui. În perspectivă, fermierii vor să-și transforme afacerea într-o “fermă turistică, unde copii de la oraş să poată să vină în vizită, să vadă cum se îngrijesc animalele şi de unde vine laptele. O fermă unde turiştii să poată gusta din produsele noastre şi să petreacă o zi în aer liber. Este un vis care sperăm din tot sufletul să devină realitate”, mai spune Marcela Pricop.

FOTO: Revista Ferma și Facebook „Ferma căprițele lui Robert”