joi, mai 30, 2024
AcasăFocsaniFOTO Emoții și activități diverse de Zilele Colegiului Național ”Al....

FOTO Emoții și activități diverse de Zilele Colegiului Național ”Al. I. Cuza” Focșani

Evenimentele prilejuite de Zilele Colegiului Național „Al. I. Cuza” Focșani au început vineri seară, cu un concert Pastorala. Ziua de sâmbătă a fost una încărcată de activități. Începutul a fost făcut în curtea liceului, unde s-a jucat și Hora Unirii. În biblioteca liceului s-a desfășurat un meci de debate, sub coordonarea profesorilor Livia Silvia Marcu și Gabriela Obodariu, cu moțiunea Acest Parlament crede că Parlamentul European ar trebui să fie egal cu parlamentele naționale, meci la care au participat ca invitați și Ambasadorii Juniori în proiectul EPAS, Școli ambasador ale Parlamentului European. Din juriu au făcut parte: prof. Livia Silvia Marcu, prof. Cristian Pîrvulescu, decan al Facultății de Științe Politice a SNSPA, și prof. Sorina Milea. Cele două echipe implicate în dezbatere au fost formate din:
GUVERN: Mihaela Hînguleșteanu, Alessia Dima – Ambasador Junior EPAS, și Ioana Hondru
OPOZIȚIE: Ioana Damian, totodată și Ambasador Junior EEPAS, Mara Enache și Irina Blăgan
Confruntarea argumentelor celor două echipe a înclinat balanța spre echipa mai experimentată a Opozitiei, deși juriul a apreciat și documentarea serioasă pe argumentele Guvernului. Apoi, decanul Facultății de Științe Politice a SNSPA, prof. Cristian Pîrvulescu, și lector universitar la SNSPA, Facultatea de Știinte politice, Măriuca Oana Constantin, fostă elevă a liceului, au discutat cu elevii despre ”Valori și educație în Uniunea Europeană”, plecând de la tematica europeană a meciului de debate la care au asistat. Incursiunea în istoria Uniunii Europene, discuția despre evolutia institutiilor acesteia și despre valorile care stau la baza ei au fost câteva din subiectele atinse în conferință. Activitatea a continuat cu dezbaterea despre valori fundamentale și drepturi ale omului într-un set de exercitii interactive propuse participanților de către Măriuca Oana Constantin.
Echipa de robotică AICitizens a găzduit peste 200 de elevi cuziști, profesori, reprezentanți ai părinților și conducerea liceului. S-au realizat activități demonstrative, s-au împărtășit valorile FIRST, s-a organizat un curs de Onshape pentru elevii clasei a VI-a A și s-au lansat proiecte de colaborare în vederea organizării unor cursuri de proiectare și printare, pentru cuziști (gimnaziști și liceeni), în lunile următoare.
Concursul de cultură și civilizație românească „Uniți în diversitate” a reunit 13 echipe de câte 6 elevi. Fiecărei echipe i-a fost repartizată o regiune istorică. A fost fascinant să vedem elevi atât de implicați care au prezentat regiunile într-un mod atractiv, prin scenete, filmulețe- reportaj, versuri. Au învățat regionalisme, au prezentat portul popular regional, au făcut cunoștință cu specificul gastronomic al fiecărei regiuni, au gătit împreună. Ce au învățat? Dincolo de elementele de geografie, etnografie și gastronomie, lucrul în echipă, colaborarea și nu în ultimul rând bucuria de a dărui. Premiile, constând în torturi și linguri de lemn artizanale au fost oferite de Consiliul părinților (prof. coordonator: Elena Vișinescu).
”Generații la un ceai … “ a fost o întâlnire între elevi, actuali cuzisti și foști elevi cuzisti. Aceștia din urmă, studenți sau absolvenți ai unei instituții de învățământ superior, au împărtășit elevilor motivele care au stat la baza alegerii unei cariere, despre reușite/nereușite, despre criteriile care au dus la selectarea unui loc de muncă. Invitați: Cocarlea Andrei, Grozavu Andrei, Gaina Anca, Ionel Ana, Petrea Calin, David Iris, Oancia Irina, Munteanu Alexandru, Francu Sorin (prof. coordonator: Silvia Oancia).

Esențe ale gândirii matematice, descoperite de elevi ai claselor a 7 a A și a 9 a D, au fost prezentate cu mult entuziasm participanților la activitate. Astfel, elevii au descoperit că matematica se regăsește în fizică, biologie, geografie, artă, poezie, literatură, sport și în foarte multe alte domenii. Sonia Cristea și Luca Constantin de la clasa a 7-a A au compus și poezii, apreciate de participanți (prof. coordonator: Daniela Sîrghie).

Prima ediție a concursului de matematica MaThink, secțiunea liceu, a reunit elevi ai claselor a 11 a și a 12 a de la profil real, care s-au concentrat să rezolve 10 itemi cu alegere multiplă, pe trei nivele de dificultate, din materia curentă și cea a anilor anteriori. Subiectele au fost elaborate de profesorii catedrei de matematică a colegiului. S-au remarcat următorii elevi: Alexandru Gheorghe-11 A- premiul I, Dragomir Mihai și Ilie Sebi- 11B- premiul al II- lea, Dumitru Denisa- 11B- premiul al III lea, Manole Andreea, Ichim Raluca, Ichim Andrei, Tilvar Gabriela – 11B și Popa Yanis- 11A- mențiune. La clasa a 12 a rezultatele au fost Lungu Jean – 12 A- premiul I, Nicolae Ionuț- 12 B- premiul al II- lea, Cojocaru Maria – 12 B- premiul al III- lea, Anton Rareș, Stoian Alexandru și Mardare Andrei- 12 B – mențiune. Felicitări echipei de proiect: Silvia Oancia, Mirela Pîrvu, Daniela Sîrghie, Cătălin Uleanu și Tiberiu Oprea!
O activitate inedită cu ocazia Zilelor CNAIC – Atelierul de cusături. De la o generație la alta, elementele de identitate românească sunt diferite, de aceea am conceput un atelier care îmbină o activitate cu efect terapeutic cu noțiuni de folclor și simbolistică românească. Copiii au învățat, timp de o oră, câteva puncte de cusătură folosite pentru înfrumusețarea diferitelor tipuri de pânză și au încercat să dea viață modelelor pe care si le-au dorit. Sarcinile repetitive, ce implică existența unei coordonări între mână și creier, ajută adesea la îmbunătățirea răbdării, a echilibrului interior și la liniștirea minții. Tocmai de aceea, activitățile precum cusutul, tricotatul și altele asemenea sunt recomandate a fi practicate încă din copilărie, pentru ca viitorul adult să devină mai calm, mai atent la el și la cei din jur și mai relaxat (prof. coordonator: Monica Gaidargi)
Lecturi gurmande – atelier de lecturi și gastronomie – elevi de clasele 7A, 9F, 10F, 5B, 11E, 10D. Elevii au vorbit despre mesajele diverselor cărți din literatura română si universală – STENDHAL, VINTILA HORIA, MARGARET ATWOOD, IOANA PÂRVULESCU, ALBERTO MANGUEL, DANIEL PENNAC. Au discutat despre diverse practici de lectură și strategii de marketare a cărții, făcând și o demonstrație de prezentare de carte, cu strategii persuasive, pentru a determina publicul să citească/ să cumpere cărți (coordonatori: Norocea Ana-Maria si Milea Sorina).
Elevii cuzisti, alături de profesorii diriginți, dar și invitații, părinții și întregul colectiv profesoral și-au afișat, la aniversarea celor 134 de ani ai Colegiului, cel mai frumos zâmbet în fața cabinei foto! La mulți ani, tuturor! (profesori coordonatori: Ramona Necula, Manuela Porumb, Claudia Antonescu) – sursa: Colegiul Național ”Al. I. Cuza” Focșani

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu