FOTO Elevii și cadrele didactice de la Școala ”Anghel Saligny” au sărbătorit Ziua Mondială a Teatrului

0
213

„Magia nu apare din mintea regizorului, ci din inimile actorilor” (James Cameron)

Acesta a fost motto-ul activităţii de astăzi, dedicată Zilei Mondiale a Teatrului, în care elevi ai Şcolii Gimnaziale „Anghel Saligny” din Focşani au desfăşurat activitatea „Actori mici, suflete mari!”.  Împletind secvenţe din celebrele basme studiate în anii copilăriei cu teatrul modern, elevii clasei I A, coordonaţi de doamna profesor pentru învățământ primar Maria Ţecu au pătruns în lumea minunată a „măştilor”, dând viaţă personajelor din poveştile şi basmele româneşti şi universale: „Păcală” (Petre Dulfu), „Fetiţa cu chibrituri” (Hans Christian Andersen), „Cenuşăreasa”, „Albă ca Zăpada”, „Scufiţa roşie” (Fraţii Grimm) etc.

Potrivind jocurile de cuvinte, elevii clasei a IV-a A, coordonaţi de doamna profesor pentru învățământ primar Mihaela Alstanei, şi-au introdus părinţii şi invitaţii în atmosfera secolului al XIX-lea, interpretând schiţa „Five o̕ clock”, moment umoristic din opera scriitorului Ion Luca Caragiale. Cu ţinute de epocă, micii actori au pătruns într-o lume plină de haz, în care „râd toţi cu multă poftă”, uimindu-şi invitaţii cu talentul şi pasiunea lor pentru teatru.

Lăsând la o parte „teatrul de odinioară”, al bunicilor şi părinţilor, două eleve din clasa a V-a A, coordonate de doamna profesor Aurelia Avram, au adus în atenţia auditoriului prin dialogul satiric „Nu citeşti o carte?”, după Ion Dianu, preocupările şi preferinţele tinerilor moderni. Cules din folclor, monologul „Nae Hârcioagă”, interpretat de o elevă a clasei a VI-a B, coordonată de doamna bibliotecar Liliana Leonte, a stârnit amuzamentul auditoriului. Moderatoarea, elevă în clasa a VIII-a A, a fost cea care a introdus publicul în „febra evenimentului” şi a momentelor colegilor din clasele mai mici, „actorii” cu suflete mari.

Părinţii i-au susţinut şi s-au implicat în activitate, descoperind interesul, talentul şi pasiunea copiilor pentru teatru, depăşind barierele cotidianului. „Îndreptând elevul spre abordarea textului literar din mai multe perspective, astfel încât să i se dezvolte orizontul cultural şi spiritual, am apelat la TEATRU. Prin intermediul  teatrului se schimbă perspectiva asupra lecturii”, afirmă directorul unităţii de învăţământ, profesorul Mircea Lazăr. (Școala Gimnazială ”Anghel Saligny” Focșani)