FOTO Centru de hipism la Vînători, pentru copiii care vor să înveţe să călărească

0
923

Doi pasionaţi şi cunoscători de animale vor să dezvolte aproape de Focşani, în comuna Vînători, un proiect interesant, intitulat „Copilul şi calul”, menit a-i apropia pe copii de aceste animale frumoase.

Promotorii acestui demers frumos sunt Ciprian Vrînceanu, un cunoscut reprezentant al hipismului românesc, cu o experienţă veche în spate în acest domeniu şi Marius Crăciun, administratorul afacerii „Hora Miresei”, la rândul său un iubitor de animale.

Cei doi şi-au unit forţele şi cunoştinţele, sperând ca acest demers al lor, aflat la început de drum, să prindă contur, în special în beneficiul copiilor.

“Cu experienţa noastră, vrem să creştem copii de cai şi să îi formăm de mici.  Proiectul <<Copilul şi calul>> îşi propune să-i apropie pe cei mici de acest animal frumos şi nobil, iar copiii vor învăţa aici nu numai să călărească, ci şi să îngrijească un cal, să-i vorbească frumos, să-l stimuleze cu un cub de zahăr. Această întâlnire a mea cu Marius a venit la momentul potrivit, avem tot ce ne trebuie aici să facem ceva frumos, să facem o comunitate în jurul calului. Cel mai bun profesor de călărie este calul, pentru că dă încredere copilului. Nu ne propunem în primă fază performanţe, ci apropierea copilului de cai, astfel încât să le dispară în rândul lorsentimentul de neîncredere”, ne-a declarant Ciprian Vrînceanu.

Cei zece cai de rasă, unii pur sânge englezesc, botezaţi cu nume precum Bela, Dana, Noel, Phoenix, Aura etc vor fi în câteva zile permanent la dispoziţia copiilor care deja au invadat terenul de antrenament, teren care în urmă cu cinci ani era groapa de gunoi a comunei Vînători.

Marius Crăciun, administratorul de la „Hora Miresei”, a creat o adevărată fermă de animale în acel perimetru şi crede cu tărie în acest tip de agrement.

“Vrem să dezvoltăm zona de agrement rural, cu familii care-şi aduc copii în natură, să înveţe să respecte animalele, să călărească, să hrănească, să premieze, să laude animalul, pentru că toate acestea se vor întoarce în beneficiul copilului, care va creşte mai responsabil, mai bun. Viaţa în mijlocul animalelor înseamnă bunătate. Beneficiile materiale, care sunt şi ele importante, vor veni în timp. Este foarte costisitor să ţii o fermă, înseamnă timp, pricepere şi farte mulţi bani. Important pentru noi este să nu avem incidente şi trebuie să avem o politică drastică de interacţiune cu animalele. Noi aşteptăm atât copii care vor veni doar să se plimbe pe cal, dar mai ales pe cei care vor să înveţe să călărească, nu doar să stea în şa”, ne spune Marius Crăciun.

Acesta ne-o prezintă ca exemplu de succes pe Daria Giurgea, o fetiţă de numai 11 ani, despre care spune că este talent înnăscut, reuşind doar după patru şedinţe de antrenament să călărească bine şi corect.

“Îmi plac caii, dar şi să călăresc. Deocamdată, vin aici în fiecare weekend, dar în vacanţă o să fiu prezentă mai des. Nu vreau să vin doar de plăcere, ci mă gândesc şi la performanţă”, ne mărturiseşte Daria, care aşteaptă cu mare plăcerea următoarea întâlnire cu căluţii de la Hora Miresei.

Pentru că vorbim de o afacere, este de ştiut că o şedinţă de călărie va costa 50 de lei, dar vor fi facilităţi importante pentru cei care vor dori un abonament.

Ciprian şi Marius spun că vor integra caii şi în alte activităţi, cum ar fi la nunţi, unde tinerii căsătoriţi vor avea ocazia să fie plimbaţi şi admiraţi în caleşti trase de patru cai, cu călăreţi îmbrăcaţi în costume naţionale. “Vrem să facem şi petreceri tematice cu specific ecvestru”, ne mai spune Ciprian.