joi, iunie 13, 2024
AcasăStiri InterneExplicațiile Guvernului cu privire la OUG de majorare a salariilor din învățământ

Explicațiile Guvernului cu privire la OUG de majorare a salariilor din învățământ

În această dimineață, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a adus o serie de clarificări cu privire la aplicarea Ordonanței de Urgență a Guvernului (adoptată joi, 1 iunie) care stabilește creșterea salariilor din sistemul de educație. OUG nr. 53/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat acordă majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic şi didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic, începând cu data de 1 iunie a.c.

Reprezentantul Executivului susține că această majorare salarială reprezintă un avans din creşterile salariale de care ar urma să beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar şi nedidactic începând cu 1 ianuarie 2024. „Pentru a oferi garanţiile solicitate de reprezentanţii federaţiilor sindicatelor din învăţământ privind includerea referinţei din grila de salarizare a viitoarei legi a salarizării pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul şi-a asumat acest angajament, care a fost inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ, respectiv în Nota de fundamentare a Ordonanţei de Urgenţă 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat”, a precizat Dan Cărbunaru. Nota de fundamentare a ordonanței prevede că „salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează: 40% în primul an; 30% în al doilea an; 30% în al treilea an”.

Ulterior, și ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut o serie de precizări în același sens. „Tot ce s-a discutat cu noi s-a întâmplat și se va întâmpla în continuare. Nota de fundamentare are semnătura a patru miniștri și a unui vicepremier, semnătură pe un document care este baza OUG care prevede drepturile și Nota de fundamentare prevede deciziile. (…) Sunt cei patru miniștri esențiali pentru următoarea lege a salarizării. Vorbim de Ministerul Muncii, Ministerul Educației, Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției și peste ei o semnătură de vicepremier. Nota de fundamentare este un document oficial al Guvernului, iar în OUG se prevăd drepturile salariale. Nota de fundamentare este fundamentul OUG care prevede și fundamentul discuțiilor pe legea salarizării, cel solicitat de profesori.”, a spus Marius Budăi, într-o intervenție la Antena 3 CNN.

În continuare, Ministerul Muncii are obligația de a continua procedurile de finalizare a proiectului legii salarizării unitare, ce ar urma să fie trimisă în Parlament până la începutul sesiunii legislative de toamnă. Dacă va fi adoptată în timp util, noua lege a salarizării se va aplica începând cu 1 ianuarie 2024.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu